Ezermillió euró EU-s pénzügyi támogatás Ukrajnának

Az Európai Unió képviseletében az Európai Bizottság ma folyósította Ukrajna részére az új, 1000 millió euró makroszintű pénzügyi támogatás (MFA) első felét, 500 millió eurót. A támogatás második felét (a másik 500 millió eurót) holnap, augusztus 2-án fizetik


Ez a támogatás része azoknak a rendkívüli erőfeszítéseknek, amelyek útján az Európai Unió a nemzetközi közösséggel karöltve igyekszik segíteni Ukrajnának az indokolatlan orosz agresszió miatti legsürgetőbb pénzügyi szükségletei fedezéséhez.
Az EU már a szóban forgó támogatás előtt is nyújtott pénzügyi segítséget Ukrajnának, a többi között az év első felében folyósított 1200 millió euró sürgősségi MFA-hitellel is. A háború kezdete óta így az EU már összesen 2200 millió euróval támogatta Ukrajnát az MFA-program részeként.

Ma lépnek hatályba azok az új uniós szabályok, amik az igazságügyi hatóságok közötti együttműködést szabályozzák a szülői felügyelettel, a szülői jogokkal és a gyermekek jogellenes elvitelével kapcsolatos nemzetközi jogviták esetében Brüsszel IIb. rendelet). A gyermekek igényeinek hatékonyabb védelmére a rendelet korszerűsíti a joghatóságra és a házassági és szülői felelősségi ügyekben született határozatok elismerésére és végrehajtására vonatkozó szabályokat.