Továbbra is látványosan drágulnak a fővárosi ingatlanok – kinek van ennyi pénze?

A megváltozott gazdasági környezetben továbbra is az ingatlan az egyik legbiztonságosabb befektetés, ezért döntöttek sokan a vásárlás mellett, a felpörgött kereslet pedig áremelkedéssel járt. Budapesten az Otthon Centrum első féléves adatai szerint az átlagos négyzetméterár 882 ezer forint, de Budán az átlagérték már átlépte az egymilliós határt is. Fél év alatt 12,5 százalékkal nőttek az árak; vannak olyan kerületek, ahol ennél jóval nagyobb a drágulás.

Az árakat alapvetően fölfelé hajtotta a háború és a romló gazdasági környezet. A növekő kereslet hatására csökkent az értékesítési idő, az eladók pedig a helyzetet kihasználva magasabb áron tudták ingatlanjaikat értékesíteni.

A budapesti használt téglalakások négyzetméterára 882 ezer forint volt az idei év első félévben. Buda a legdrágább, ott először lépte át a négyzetméter-átlagár az egymillió forintot (1,034 millió). A pesti belvárosban 887 ezer forint a négyzetméterár középértéke, a külső pesti kerületekben 700 ezer forint az átlag.

A legdrágábban az V. kerületben lehetett ingatlant vásárolni 1,15 milliós négyzetméterárral, miközben az élmezőny bővült is: az I., a II., a III. és a XIII. kerületben 1 100 000 forintos négyzetméterár a mértékadó. A budai oldalon a XI. és XII. kerület sem sokkal olcsóbb, így Buda nagy részén az átlagos lakás-négyzetméterár egymillió forint vagy drágább. Egyedül a XXII. kerület tér el számottevően, ahol az idén átlagosan 817 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

A pesti oldal ezzel szemben jóval változatosabb az árakat tekintve. Az V. és a XIII. kerület után a VI. kerület a legdrágább, ahol négyzetméterenként átlagosan 870 ezer forintért cseréltek tulajdonost a téglalakások. A legkedvezőbb árral a belváros VIII. kerületében találkozhattak az érdeklődők, az átlag ott 688 ezer forint. A többi kerületben 800 ezer forint körül alakult a fajlagos ár. A külső kerületekben a legdrágább Zugló, átlagosan 786 ezer forinttal, a legolcsóbb XX. kerület, ahol 520 ezer forint egy négyzetméter középértéke. A többi kerületben 600-700 ezer forint között alakult a négyzetméterár.

Az árak átlagosan 12,5 százalékkal magasabbak a 2021. évi átlagnál. Ugyanakkor a kerületek többségében két számjegyű drágulás történt. A kerületek döntő részében 10-20 százalékkal nőttek az árak, a III. kerületben 26 százalékkal, a XV. kerületben a tavalyihoz képest 36 százalékkal kellett többet fizetni az idén egy téglalakásért.

A panellakások továbbra is legkedvezőbb árfekvésű ingatlanok a fővárosban. A belváros és Buda között minimális különbség alakult ki, az átlagos négyzetméterár 761–769 ezer forint; Buda egy kicsivel drágább. A pesti peremkerületekben olcsóbb egy négyzetméter, az átlagár 642 ezer forint az első hat hónap statisztikái alapján.

A XI. kerületben kínálják a legdrágábban a panel (864 ezer forint/négyzetméter), ait a XIII. kerület (815 ezer forinttal) és a XXII. kerület (803 ezer forinttal) követ. A népszerű III. és XIV. kerületekben ennél alacsonyabb a fajlagos ár (700 ezer forint), a kerületek többségében alacsonyabb a középérték (600-700 ezer forint). A sort az idén is a XX. és XXI. kerület zárja (575 ezer forint/négyzetméterrel).

A panellakások ára átlagosan ötödével emelkedett tavaly óta: a drágulás minden kerületben érezhető, a vevőknek általában 10-30 százalékkal kell többet letenniük az asztalra a sikeres tranzakcióhoz. A panelrekordot a XXII. kerület tartja majdnem 40 százalékos drágulással, bár a XIX. kerületben is harmadával nőttek a négyzetméterárak. A legkisebb, 10 százalék körüli árnövekedés a III. és XXI. kerületben tapasztalható.

A családi házak esetében sem alakult másképp a helyzet, az átlagos négyzetméterár idén 638 ezer forint, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi átlagárhoz képest. Budán 860 ezer forint az átlagár, Pest családi házas, külső kerületeiben 550 ezer forint, ugyanakkor a drágulás arányában nincs különbség a két városrész között.

A legdrágább a II. kerület, ahol kereken egymillióba kerül a családi házak négyzetmétere, a III. kerületben 832 ezer, a XXII. kerületben 638 ezer forint a fajlagos ár. A pesti oldal legdrágább, XVIII. kerületében átlagosan 615 ezer forintot kértek négyzetméterenként, a legkedvezőbb árú XX. kerületben 446 ezret. A többiben 475-575 ezer forint között váltakozott a fajlagos ár. Figyelembe véve a házak heterogenitását, ez elhanyagolható különbségnek tekinthető.

A családi házak ára a kerületek többségében 5-15 százalékkal emelkedett egy év alatt: a XIV. és XIX. kerületben nem történt változás. A XVIII. és XXIII. kerületi családi házak 40 százalékkal drágultak.