Ausztria közelsége miatt is magasak az ingatlanárak Győr-Moson-Sopronban

Országosan kétszámjegyű növekedés figyelhető meg az ingatlanárak esetében; Győr–Moson–Sopron megyében viszont a piac élénkülése visszafogott mértékű. A Duna House adatai alapján mindössze 5%-os az áremelkedés tavalyihoz mérten, de még mindig az egyik legdrágább térségnek számít hazánkban. (A nyitó kép forrása: www.schoener-wohnen.de)

Az északnyugati országhatár térségében lévő ingatlanok áremelkedése elmarad az országos átlagtól. A Duna House legfrissebb adatai szerint Győr–Moson–Sopron megyében mérsékelt, mindössze 5%-os a növekedés: az idei és a tavalyi január–augusztusi időszakot összevetve. A panelek átlagos négyzetméterára jelenleg 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. A lakások négyzetméterárai nőttek, a házak esetében stagnálás figyelhető meg 2020 azonos időszakához képest, így a norma szerint egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért.

Árszínvonal tekintetében tehát így is az egyik – lakhatási szempontból – legdrágább régiónak számít hazánkban Győr–Moson–Sopron megye, köszönhetően fejlett infrastruktúrájának és Ausztria szomszédságának, amely egyben a befektetőket is vonzza.

Akárcsak Zala és Vas megyében, akként a térségre is igaz, hogy a téglalakások és a házak (34–34%) keresettebbek, mint a panelek (19%) – szemben az országos átlaggal. Ezzel párhuzamosan az újépítésű ingatlanok is egyre népszerűbbek, igaz, átlagos négyzetméteráruk már eléri a 420 000 forintot.

„Január-július között a legnagyobb forgalmat Győrött bonyolították le irodáink, a tranzakciók több mint fele ott összpontosult – mondta el Benedikt Károly, a Duna House pr- és elemzési vezetője. – A megye másik nagy városában, Sopronban regisztráltak élénk ingatlankereskedelmet, az adásvételek további része arányosan oszlik meg a kisebb-nagyobb településeken. Eladói szempontból elsősorban a meglévőnél nagyobb vagy kisebb lakásba költözés, illetve az örökségből szerezhető hozam miatt döntenek az ingatlan értékesítése mellett. A vásárlók legfőbb motivációja pedig a nagyobb otthonba való költözés, a befektetés és az első lakás vásárlása”.

Jelenleg egy több mint 250 millió forintos luxus családi ház a legdrágább ingatlan a Duna House kínálatában. A Sopron Rózsadombján, a Lövérek szívében található, 6 hálószobás ház egy 1137 négyzetméteres telken épült, és olyan extrák tartoznak hozzá, mint a teljes városi panoráma, napkollektorok, beépített szauna, kondiszoba és borozó-bár-helyiség. A választék első három tagja között említhető egy Győr belvárosi, műemlékként nyilvántartott, háromszintes ház (ára 150 millió forint) és a soproni Erdészeti és Faipari Szakközépiskola (mostanra lakhatatlanná vált) egykori B-épületét is eladásra kínálják – 220 millió forintért.

Hazánk északnyugyati megyéjének egyetemi városaiban átlagosan 100-135 ezer forint között mozognak az albérleti díjak. Bár látványosa változás nem történt az árakban az előző évekhez képest, még így is széles skálán változnak az árak: Győrött jellemzően 120 000 forint egy lakás havi bére, Sopronban egy harmaddal olcsóbban is lehet bérelni. A megyeszékhely árait nemcsak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények tartják magasan, hanem az Audi-gyárban foglalkoztatott ingázók, vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak – foglalta össze a Győr–Moson–Sopron megyei albérletpiac jellemzőit a szakember.

Budapesten főként befektetési szándékkal vásároltak a vevők ingatlant (36%), vidéken az elsődleges indok a meglévőnél nagyobb lakásba költözés volt, és csak második helyen szerepelt a befektetés (22%). A fővárosban 9 százalékponttal nőtt 2020 azonos időszakához mérten ezen vásárlók aránya; vidéken viszont stagnált számuk – áll a legfrissebb Duna House Barométerben.  Nemcsak a vevők vásárlási szándék szerinti megoszlásában, de az így megszerzett ingatlanok árában és méretében is nagyon a különbségek.

Budapesten jellemzően 55 négyzetméteres lakásokat választanak a befektetők, amikre átlagosan 43 millió forintot költenek, vidéken viszont a 65-70 négyzetméteres ingatlanokat kedvelik, átlagosan 21,9 millió forintért.