A lakóingatlan-piacot is sújtja a járvány

Ez évben még mintegy20 ezer lakóingatlan cserélhet gazdát, 130 ezer körüli tranzakcióval zárhatja 2020-at a lakóingatlan-piac – tájékoztatta lapunkat a Duna House elemzési vezetője. (A nyitó kép forrása: www.capital.de)

A kormányzati támogató intézkedések miatti kivárás és bizonytalanság elsősorban az elsőlakás-vásárlókat gondolkodtathatja el, ami 3–5000 műveletet érinthet az utolsó negyedévben. Aki azonnal szeretne költözni, annak nagyon gyorsan kell döntenie, a befektetők pedig akár jól is járhatnak a bizonytalan helyzetben.

A fővárosi vevők az idén 26, a nem budapestiek 27%-a volt első lakásvásárló. A fővárosban ők átlagosan 29 millió forintért, az ország más részein 20 millió forintért vettek ingatlant. Az otthonteremtést támogató intézkedések elsősorban az őket segítik jövőre, nekik érdemes megfontolniuk a vásárlást.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője tudósítónknak elmondta: az otthonteremtési támogatások a gyermeket nevelő, vagy gyermeket tervező lakásvásárlóknak a legnagyobb segítség; ők azok, akik első lakásukat vásárolják, esetleg nagyobbra cserélik eddigi otthonukat. Ők a vásárlók negyede-harmada. A többi ingatlanvásárlónak tehát nem célszerű kivárni a piacon. Főleg azzal ne számoljanak, hogy a kereslet esetleges növekedése miatt a mostaninál kedvezőbbé válik a versenyhelyzet. Az új építésű ingatlanok piacának azonnal elérhető és költözhető kínálata folyamatosan szűkül, így aki néhány hónapon belül szeretne az új lakásába beköltözni, annak érdemes gyorsan választania. Ráadásul ma még az új építésű lakások egy részét csak 5%-os áfa terheli. Igaz a CSOK mellé járó áfa-visszaigénylés és az illetékmentesség ebben az esetben is biztosan a vevőnél maradó, tetemes támogatás lehet jövőre, ám nagy kérdés, hogy akkor mekkora kínálatból lehet majd választani.

Az év végi bizonytalanság, a Budapest belvárosában érezhető árkorrekció és lassuló piac újra aktivizálhatja a befektetőket, mivel egy-egy sürgősen eladásra kínált ingatlan jó vétel lehet a mai gazdasági környezetben. A vevők esetében a befektetői vásárlások aránya a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt az év eleji 40-45%-ról 28- 30% körülire esett vissza a nyári és őszi hónapokban a budapesti ingatlanpiacon.

A befektetők a múlt hónapokban a 35-45 millió forint közötti, átlagos méretű ingatlanokat keresték a leggyakrabban.