Nem adják a paneleket, kelendők a családi házak

Megnőtt az érdeklődés a tatabányai központú Komárom-Esztergom megyében található ingatlanok iránt. A legkeresettebb ingatlantípus a családi ház, amire a vásárlók napjainkban kereken 10 millióval többet költenek átlagosan, mint két évvel ezelőtt. Az átlagos négyzetméterárak 2021-hez mérten csaknem ötödével nőttek. (A nyitó kép forrása: immonet.de)

Az ország legkisebb területű, mégis második legnépesebb megyéjében, a tatabányai székhelyű Komárom-Esztergomban nemcsak az ingatlanárak, de az adásvételek száma is nőtt az utóbbi időszakban. Az átlagos négyzetméterárak az összes ingatlantípust beleszámítva 2020-hoz képest 45, a 2021. évhez mérten pedig 19%-os emelkedést mutatnak.

A pandémia következtében megváltozott ingatlanvásárlási szokásoknak, valamint az otthonteremtési támogatásoknak (köztük a „falusi csok”-nak) köszönhetően a megye települései egyre vonzóbbá váltak a nagyvárosi nyüzsgés helyett nyugalmat keresők-kedvelők, illetve a családalapító fiatalok körében.

(A kép forrása: amazingarchitekture.de)

A családi házak népszerűsége két év óta, vagyis a járványidőszak miatti kiköltözési hullámtól kezdődően növekszik Komárom-Esztergom megyében: az idén már az összes lakásingatlan-vásárlásnak csaknem a háromötödére nőtt. A házvásárlók átlagosan 26,7 millió forintot költenek a térségben ingatlanra, ami 2020-hoz képest kilencmillió forinttal többet. A családi házak áremelkedése a megyei átlagos négyzetméterárak változásában is jól látszik: 2020-hoz mérten 53, 2021-hez képest 24 százalékos áremelkedés tapasztalható. Az idén az esztergomi vásárlók költöttek a legtöbbet családi házra, átlagosan 46 millió forintot. A Duna House szakértői a megye legdrágább ingatlanát szintén ebben a városban értékesítették: 169 millió forintért, azaz négyzetméterét 563 ezer forintért. A legmagasabb négyzetméterárat, 880 ezer forintot ugyancsak egy esztergomi, nagyon jó állapotú házért fizette az új tulajdonosa.

Panelház hőszigetelés közben.

A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás Komárom-Esztergom megyében; 2021-ben az összes eladott ingatlan jó harmada volt ilyen, tavaly viszont már csak a negyede. A rezsiköltségeket illetően védettnek számító panellakások népszerűsége a 2021-i csökkenéshez képest némi emelkedést mutat az idén, azonban így is csak az összes adásvétel alig nyolcadát érte el. Történt ez annak ellenére, hogy a megyében csaknem 25 százalék a lakótelepek aránya.

Ahogy az országban általában, akként az idén Komárom-Esztergom megyében is csökkent az új építésű lakások aránya. Ami az árukat illeti: átlagosan csaknem 42 millió forintba kerül egy majd’ 70 négyzetméteres, új építésű otthon. (Tudósításunk a DunaHouse információi alapján készült.)