Ki ez a fickó, mintha már láttam volna?

Miután csak elvétve veszem kézbe, már nem is zavar, hogy Győr egyetlen, színes, 24 oldalas heti nyomtatványának leggyakrabban közzé tett személyisége éppen a város polgármestere. Mert ha föllapozom a mai dátumot viselő nyomtatványt, az első hét oldalon belül hatszor tudhatom meg, hogy ki a polgármester Győrött – természetesen kép formájában is.

Meggyőződésem: az északnyugat-dunántúli megyeszékhely ikonikus emlékű, egykori polgármestere, Zechmeister Károly, aki a szolgálati (mert ő szolgált, miként kell, és nem villogott akár rockzenészek karéjában) évei alatt tette ipari, kereskedelmi, tudományos, 20. századivá a várost, aligha engedte volna meg, hogy bármely nyomtatvány (akkoriban talán sajtótermék) ügyeletes sztárja legyen éveken át. Sem nem fontoskodott, sem nem fürdött az ál-népszerűségben, helyette inkább minden erejével a reá bízott város választott vezetőjeként dolgozott a köz javára.

Még csak az ujjait sem formálta „V”-alakúra. Mintha érezte volna, hogy jön majd a 20. század közepe táján egy brit politikus, aki joggal teszi ezt, biztatván nem csupán honfitársait, hanem a világ népeinek százmillióit: legyőzzük a német fasiszta hordákat.

És még valamit a szóban forgó nyomtatvány első oldaláról, az illusztrációnak választott képhez: nagy betűkkel egy igen-igen rossz emlékű szó olvasható a polgármester fejétől balra. Igen nagy valószínűséggel a nyomtatvány feltehetően fiatal készítői nem tudják/nem tanulták, hogy a magyar nyilasok köszönése volt ez, miként a német fasisztáké a „heil…”

Akkor is üvöltötték, amikor éppen gyerekekre irányították a géppisztolyukat, vagy tömeges vérengzést rendeztek a hírhedt Kun páterral, egykori minorita szerzetessel az élen és halomra gyilkolták a budai, Maros utcai zsidó kórház betegeit. Meggondolandó tehát e gyászos szó használata – leginkább nyomtatásban, címlapon. És persze a nyomtatott szöveg illusztrálása a „polgármester itt, polgármester ott” képeivel. Tessék elhinni, senki sem fogja hiányolni, talán még az sem, aki ma hatféle példányban gyönyörködhet önmagában. Pedig talán nem is szeretne, csak valaki(k) így akarnak hízelegni néki…