Felújítani vagy nem felújítani? – ez itt a kérdés

Évekkel ezelőtt a lakásvásárlók (akár saját célra, akár befektetésként invesztáltak) szívesen vettek felújítandó ingatlant, mert akkor a mostaninál jóval alacsonyabbak voltak a kivitelezői és az anyagárak. Aki saját magának vásárolt, úgy gondolkodott: az elképzeléseit valósíthatja meg, és így ellenőrizni tudja a mesterembereket is.

Budapest belvárosi kerületeiben például kifejezetten nagy keresletnek örvendtek a felújítandó ingatlanok. Kedvezett ez az ingatlanértékesítőknek, ám időközben változott a helyzet. Most már a vásárló óvatosabb: nem mindegy, hogy mekkora összegre rúg a renoválás, és mennyi időt vesz igénybe. Ezért egyre többen keresnek inkább kész, felújított lakást, amelybe azonnal beköltözhetnek, vagy bérbe adhatják.

A felújítandó ingatlanok vásárlásánál a saját célra vásárló számára a fő szempont lett, hogy meddig tud nyújtózkodni, a befektetőt viszont a megtérülés érdekli. Öt évvel ezelőtt a felújítás költsége nagyjából a lakás vételárának a tizenöt százalékát tette ki.

Bár az ingatlanárak 2020-ban kis mértékben csökkentek, ám az ehhez mért felújítási költségek nem csökkentek, sőt folyamatosan emelkedtek – a kormány különféle lakásfelújítási programjai és az évek óta tartó építkezési lendület miatt. Így jelenleg a felújítási összegek akár az ingatlanok vételárának harminc százalékára rúghatnak. Az igények változásai és a növekedő minőségi igények miatt a kivitelezői határidők idők is meghosszabbodtak.

A Central Home szakértői csapata folyamatosan elemzi, hogy miként alakul a közeli jövőben a budapesti ingatlanpiac, számít-e majd az értékesítéskor és az árak alakításában a felújítás. Ami a befektetőket illeti, a mostani adatok alapján valószínűsíthető, hogy a felújításra fordított idő és pénz megtérülése, pontosabban a remélt profit az előzőkhöz képest jóval később realizálódik.

Egy-egy felújítandó belvárosi ingatlan eladási ára a járvány előtti években hetvenmillió forint körül volt, majd a befektető a renoválást követően akár 100 millióért tudta értékesíteni.