A Vodafone felvásárolja az UPC-t – óriás szolgáltató alakul

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18 400 millió euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így az UPC Magyarországot is. Az ügylet július 31-én zárulhat, amikor a Vodafone Magyarország és az UPC Magyarország megkezdi közös működését.

A felvásárlás lezárásáig a két cég különálló szolgáltatóként működik tovább, az ügyfeleiket pedig változatlanul, az eddig megszokott ügyfélszolgálati csatornákon szolgálják ki. A két cég integrációja akár egy évig is eltarthat.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója közleményben ismertette: a céljuk, hogy a két cég egyesüléséből mihamarabb profitáljanak az ügyfelek, ezzel a Vodafone nemcsak a mobil, hanem a vezetékes szolgáltatások piacán is jelen lesz. Az integrációs folyamat csak a felvásárlás lezárása után kezdődhet, és hónapokig tarthat.

A Vodafone és az UPC magyarországi egyesülése erősíti a piaci versenyt, innovatív szolgáltatásokat eredményez, ami a fogyasztók és az egész ország számára is előnyös lesz – derül ki a Vodafone közléséből, leszögezvén: a mobiltelefon- és internet-szolgáltató elkötelezett Magyarország digitális jövőjének építésében.

A Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország a jövőben közösen bővíti majd gigabit-sebességű szolgáltatásait, az egyesült vállalat képes lesz teljes körű (mobil-, vezetékes szélessávú internet-, televízió- és telefon-) szolgáltatások nyújtására.

A felvásárlással a Vodafone Európa legnagyobb vezetékes szolgáltatója lesz: 116,3 millió mobil-, és 22,1 millió televíziós ügyféllel, valamint egy olyan újgenerációs vezetékes hálózattal, amely összesen 122 millió háztartást és vállalkozást ér el 13 európai országban.

A megállapodással a Vodafone Magyarországnak a mobil üzletágban hozzávetőlegesen 25 százalék, a vezetékes szélessávú üzletágban 24 százalék, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig 19 százalék körüli piaci részesedése lesz az előfizetők száma alapján.

A Vodafone-csoport jelenleg 25 országban van jelen mobilszolgáltatással, és további 41-ben rendelkezik partnerhálózattal, 19 piacon kínál vezetékes szolgáltatásokat. A 2019. március végi állapot szerint a Vodafone 650 millió mobil-, illetve 19 millió vezetékes szélessávú szolgáltatást igénybe vevő ügyféllel, valamint 14 millió tévé-előfizetővel rendelkezik.

A megállapodás jóváhagyása kiemelkedően fontos állomás az UPC Magyarország 25 éves történetében. Az ügyfelek és a magyar gazdaság egyaránt profitálni fognak az integrált vállalat létrejöttéből – jelentette ki Robert Redeleanu, az UPC Magyarország és Lengyelország vezérigazgatója, a Liberty Global Közép- és Kelet-európai üzletágának ügyvezetője. Az új, egyesített vállalatot minden adottsága tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy tovább fejlessze Magyarországon az 5G-technológiát és a gigabites szélessávú internet-hálózatot, továbbá hozzájáruljon annak a kormányzati célnak a megvalósításához, amely szerint az országot a digitalizáció élvonalába állítsa Európában és szerte a világon.

Az UPC a Liberty Global leányvállalata, Magyarországon 1998 óta van jelen. A vállalat 2019. március 31-i adatai szerint az UPC a több mint 1,83 millió magyarországi háztartást elérő, folyamatosan bővülő hálózatain összesen 691 200 kábeltelevíziós, 700 400 szélessávú internetes, 686 400 vezetékes telefon és 115 800 mobilszolgáltatást üzemeltet. Az előfizetések száma az első negyedévben a mobil előfizetéseket is beleértve megközelítette a 2 193 800-at, ami 4,8 százalékos növekedés az előző év azonos negyedévéhez képest.

* * *

(Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleménye, 2019. július 18., 17:36) Az Európai Bizottság az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján ma jóváhagyta, hogy a Vodafone felvásárolja a Liberty Global vezetékes üzletágát Cseh-, Német-, Magyarországon és Romániában. A jóváhagyás feltétele, hogy a Vodafone teljes mértékben eleget tegyen az általa vállalt kötelezettségeknek.

A ma bejelentett döntést a tervezett tranzakció mélyreható vizsgálata előzte meg. A részletes vizsgálat alkalmával a Bizottság alaposan tájékozódott, és véleményeket kapott az egyesülésben részt vevő cégek ügyfeleitől, beszállítóitól és versenytársaitól, valamint más érdekelt felektől. A vizsgálatot követően a Bizottság fenntartásokat fogalmazott meg az ügylet németországi hatásait illetően, ezekre válaszul azonban a Vodafone olyan kötelezettségek vállalását ajánlotta fel, amelyek eloszlatták a Bizottság versenyjogi aggályait.
A Vodafone, melynek székhelye az Egyesült Királyságban van, elsősorban mobiltávközlési hálózatok üzemeltetésével és mobiltávközlési szolgáltatásokkal foglalkozik. Az EU-n belül tizenkét tagállamban tevékenykedik, köztük Cseh-, Német-, Magyarországon és Romániában.

Ugyancsak az Egyesült Királyságban található a székhelye a Liberty Global vállalatnak, amely televíziós, széles sávú internetes, vezetékes telefonos, valamint mobilszolgáltatásokat kínál uniós országokban. A Liberty Global Németországban Unitymedia, Csehországban, Magyarországon és Romániában pedig UPC néven működik.