Jótékony társadalmi változást hozhat a járvány – otthonok kibővített szerepben

Súlyos és zsebbe vágó igazság: az ingatlanárakra gyakorolt hatás mellett a koronavírus járvány miatt bevezetett óvintézkedések, a kijárási korlátozás, a kényszerű otthoni munka és tanulás is olyan folyamatokat gerjesztettek a lakáspiacon, amelyek akkor is velünk maradhatnak, ha az élet már visszatért a megszokott kerékvágásba. (A nyitó kép forrása: wohnglueck.de)

Tavaly tavasz óta a koronavírus járvánnyal összefüggésbe hozható olyan szempontok jelentek meg az ingatlanválasztás kapcsán, amelyek akár hosszú távon is megváltoztathatják az ideális otthonról alkotott elképzeléseinket. A home office elterjedése, a kijárási korlátozások, az üzletek rövidített nyitva tartása, az ingyenes parkolás is hozzájárultak ahhoz, hogy bizonyos ingatlantípusok és helyek vonzóvá váljanak az otthonkeresők számára.

Európa működő felében már rég fölfedezték a nemzedékek együttélését szolgáló családi házak előnyeit. (Kép: livinghaus.de)

Már a járvány első hulláma után is megfigyelhető volt az addig akár kevésbé kedvelt kertvárosi és agglomerációs ingatlanok térnyerése a belvárosi és nagyvárosi ingatlanokkal szemben. Ennek oka egyrészt az esetenként tetemes árkülönbséggel, másrészt a home office egyre általánosabbá válásával háttérbe szoruló, munkahely–otthon közötti ingázással magyarázható. A városokból megfigyelhető kivándorlásnak a vidéki infrastruktúra hiányosságai, az elérhető ingatlanok korlátozott száma és az a bizonytalanság szabhat határt, hogy vajon a cégek hosszú távon is fenntartják-e az otthoni munka lehetőségét vagy visszaállnak a járvány előtti munkarendre.

Az ingázás újbóli beindulásával és ezáltal az utazási idő és költségek emelkedésével ismét fontos szemponttá válhat az, hogy az autózás költségei mellett meddig éri még meg vidékre költözni. Ezt ellensúlyozhatják a budapesti és agglomerációs kötöttpályás tömegközlekedés nemrég beharangozott fejlesztései, ami tervek szerint 20 év alatt megkettőzheti a közösségi közlekedést használók számát.

„Az agglomeráció és kertvárosok térnyerése hosszú távon a településszerkezetre is hatással lehet. A fellendülő kereslet kapcsán egyre több ingatlanfejlesztő számára válhat vonzóvá ez a terület, és a magánerős építkezések is nagyobb hangsúlyt kaphatnak az 5 millió forintig visszaigényelhető építési áfa által.

A vidék ellenpólusán, Budapest belvárosában a turizmus és az Airbnb visszaszorulásával a rövid távú bérbeadásra kialakított lakások nagyobb számban jelenhetnek meg a piacon; ez a folyamat már tavaly elkezdődött. Az is igaz, hogy ezen ingatlanok a sajátos kialakításuk miatt (igen kicsi konyha vagy még az sem, a lehető legtöbb hálóhelyiség) az eredeti funkciójuktól eltérő hasznosításuk nehézkes lehet. Sokakat visszariaszthatnak az átalakítással járó munkálatok és költségek, ezért a felújítási támogatás az ilyen ingatlanok esetében is kapóra jöhet.

Az otthoni munkavégzés és a kijárási korlátozás megnövelte a négy fal között töltött időt, így felértékelődnek a nemrég még kevésbé fontos szempontok, mint az ingatlan kertkapcsolata, a terasz vagy tárolóhelyiség megléte, az ingatlan megfelelő tájolása, a munkavégzésre használható helyiség megléte és megfelelő megvilágítása.

Azzal, hogy az eddigieknél jóval több időt töltünk a négy fal között, fontos a lakáshoz kapcsolódó kiadások csökkentésének igénye is, így felértékelődnek a hatékony és energiatakarékos hűtési, fűtési és világítási megoldások.

A kereslet mellett a kínálati oldalon is megjelentek már a vírushelyzethez való alkalmazkodás jelei. A nagyobb méretű újépítésű lakások esetében egyre többször jelölik az alaprajzon dolgozószobaként az eredetileg hálóként funkcionáló helyiséget. A kisebb méretű ingatlanok esetében is fontos választási szempont lehet, hogy kialakítható legyen benne a lakás többi részétől elkülöníthető, munkára alkalmas terület, akár csak egy dolgozósarok formájában is.

A koronavírus-járvány következményeként megnőhet az igény a többgenerációs házak iránt. A több bejáratú (nagyszülők, szülők és gyerekek együttélésre kialakított) ingatlanok mellett a tetőtér beépítésre igénybe vehető támogatással a többgenerációssá alakítható házak iránti kereslet is megélénkülhet, elsősorban azokon a területeken, ahol a saját lakrész kialakításával a gyerekek maradhatnak a szülői fészekben, azaz van a közelben munkahely.