Titán a Vértes alján

A lényeg egy mondatban: a világ öt földrészén jelen lévő, dán tulajdonú Titan Containers magyarországi leányvállalata és az ingatlanbefektető Investum Kft. ma délben közösen megnyitotta Komárom-Esztergom megye első önkiszolgáló raktárbázisát a térség lakói és kisvállalkozói számára, a Tatabánya és Vértesszőlős között elterülő Sztráda Üzleti Parkban.

A lényeg bővebben: Titán és titán van sokféle. A legrégebbieket a görög mitológiából ismerjük, mint Uranosz gyermekeit. Titánnak nevezték el a Szaturnusz legnagyobb holdját. A periódusos rendszer 22. eleme is titán névre hallgat, miként azok a fiúk, akik ezt a nevet kapták. A legköltségesebb Titan az amerikai haderő hordozórakéta-családja.

Ameddig a szem ellát…konténer
...és hasznosítható terület, amelynek adójából Vértesszőlős gyarapodhat.
Fáradhatatlanul figyelők…

A legbékésebb Titannal ma Vértesszőlősön találkozhatott a krónikás. Olyannyira békés, hogy bele is gyalogolhatott a tudósító, és még csak föl sem szisszent. Ha viszont olyan valaki szeretne akár csak a közelébe is settenkedni, akinek nincs hozzá kulcsa, mágneskártyája, lakatnyitója, az megjárja. Éjjel-nappal látó kamerák figyelik s fényképezik is, a kamerák gazdái pedig rögvest indulnak, hogy elcsípjék Titán hívatlan látogatóját.

Szemlére sorakozók…

Mert Titánékat ott, ahol ma délelőtt szívesen látott, tehát (meg)hívott vendégek vizitelték ezeket a hatalmas dobozokat, a Vértes alján, falu szélén, ott bizony akár hétszámra senki meg nem fordul a világhíres „konténerek kertjében”. Legföljebb azok, akik rövidebb-hosszabb időre bérbe veszik a szállítási-raktározási szakma e szerfölött eredeti ötlettel kitalált óriás ládáit, amelyeket szívesen utaztat az ember vízen, földön, levegőben, vagy éppenséggel telepít bárhová, hogy raktárként, boltként, garázsként, műhelyként, lakásként, hűtő tárolóként használhassa.

Anja Maria Plampin.

A tavaszt idézően csinos üzletasszony, Anja Maria Plampin, a Titan Containers A/S önkiszolgáló raktár-üzletág vezetője a cég vértesszőlősi telephelyén újságíróknak a többi között elmondta, hogy a dán gyökerű nemzetközi vállalat automatizált belépési rendszerrel és rugalmas bérlési lehetőséggel biztonságos, higiénikus alternatívát kínál az egyre sokasodó tárolási, raktározási gondok megoldására. A Titan Containers 2014-ben jelent meg Magyarországon, a ma megnyitott a cég negyedik önkiszolgáló konténerparkja, legközelebb Dunaharasztiban avat hasonlót. A térségben is terjeszkedik a vállalat, előreláthatólag legközelebb Horvátországban veti meg a lábát.

Plampin asszony, aki a Titan cégcsoport alapítójának a lánya, emlékeztetett arra, hogy a 33 éve piacon lévő családi vállalkozás 30 ezer konténerből – részben hűtőraktár-egységekből – álló flottát üzemeltet világszerte, a legtöbbet Nagy-Britanniában (tizenkét országban hatvannál több telephellyel), éves árbevétele mintegy 70 millió euró. Hazánkban a vértesszőlősi a vállalat negyedik önkiszolgáló raktárbázisa, lakossági, kisvállalati raktározási telephelye. A cégcsoport napjainkban 100 ezer négyzetméter önkiszolgáló raktárral rendelkezik; célja, hogy hat éven belül megnégyszerezze ezt a kapacitást. Elhangzott a mai megnyitón, hogy ahol megjelentek az önkiszolgáló konténerparkok, ott rövid időn belül három-négyszeresére kellett bővíteni a kapacitást. Az Infovilág kérdésére adott válaszból kiderült, hogy akár egy napra is bérelhető konténer, ez azonban szerfölött ritka. A 14–28 négyzetméteres raktárdobozokat általában hónapokra, évekre szokták igénybe venni üzleti, vállalkozási és persze magáncélra is. Már csak azért is, mert szerfölött vonzó, meglepően alacsony a bérleti díjuk az épített raktárakhoz, garázsokhoz képest. Gépkocsit – válaszolta Paulik Zsolt, a Titan a magyarországi fiókvállalatának vezetője – biztonsági okból csak üres üzemanyag-tartállyal fogad be a cég. Elhangzott továbbá, hogy vannak bérelhető mobil hűtőraktáraik, hűtőkonténereik és más típusú raktár- és irodakonténereik is.

A vértesszőlősi Sztráda Üzleti Park első bérlője a Titan önkiszolgáló konténerpark – jelentette be Locher János, a belga Investum Kft. ügyvezetője. (Nemrég kezdte meg működését ugyanitt egy gumiipari vállalkozás is.) Az M1 autópályához közeli, Tatabánya–Vértesszőlős közti területet másfél évtizeddel ezelőtt vásárolta a kereskedelmi ingatlanpiac jeles szereplője, az Investum, és tette vonzóvá közművesítéssel ezt a mintegy 35 ezer négyzetmétert.