Milyen az ideális műszaki áruház? – Harmincéves az Euronics

A vásárlók szerint az ideális műszaki áruházban az eladók kedvesek, felkészültek, a termékeket ki lehet próbálni, és folyamatos akciók csábítják a vásárlókat. A felmérést a nemrégiben a magyar tulajdonú Euronics áruházlánc végezte.

Az élelmiszerboltokhoz képest jóval kevesebbszer térünk be egy-egy műszaki áruházba, ám olykor igencsak elképesztő összeget hagyunk ott a kasszánál. Mai, internetes világunkban sokszor előzetesen tájékozódunk a világhálón, összevetjük a konkurens üzletek árait, s nemegyszer családi kupaktanács dönt a tévé- vagy mosógéptípus kiválasztásáról.

Ahogyan más ágazatokban, az elektronikai cikkek esetében is egyre elterjedtebb az online, vagyis internetes vásárlás. A hagyományosnál gyorsabb, kényelmesebb is, ám a tudatos vásárló azért a legtöbb esetben igyekszik szemmel is meggyőződni például a monitor, vagy a porszívó minőségéről, mielőtt a tízezreket–százezreket leszurkolná.

A kereskedőnek sem közömbös a vásárlói elégedettség, hiszen ettől függ: lesz-e az egyszeri betérőből törzsvendég.

Az Euronics 2019 elején végzett felmérése szerint a válaszadók kereken négyötöde (79 százaléka) személyesen, műszaki áruházban vásárol leggyakrabban műszaki cikket, az online vásárlást a válaszadók csupán 21 százaléka jelölte meg. A vásárlási elégedettségre ható tényezők közül messze kimagaslik az eladók megítélése, a válaszadók több mint háromnegyede (77 százaléka) számára kifejezetten fontos, hogy az eladók mosolygósak és barátságosak legyenek, ugyanennyien állították, hogy az ideális műszaki áruházban az eladók felkészültek, figyelmesek és a legtöbb kérdésre tudják a választ.

A felmérésből kiderült, hogy a vásárlókat leginkább az akciók (61 százalék) és a termékkínálat bősége (60 százalék) befolyásolják abban, hogy melyik műszaki áruházat választják, a termékek minősége és ára a válaszadók négyötöde számára fontos. A megkérdezettek csaknem háromnegyede (71 százaléka) szerint fontos az országos jelenlét, az áruhitel lehetősége (56 százalék) és az eladók szakértelme, felkészültsége (54 százalék).

A Magyarországon 65 üzletet fenntartó Euronics egyébként bruttó 74 milliárd forinttal zárta a múlt évet, ötödével többel, mint esztendővel azelőtt. A forgalomnövekedést egyebek mellett az tette lehetővé, hogy a cég Pátyon 12 ezer négyzetméteres logisztikai központot létesített mintegy 2,5 milliárd forintos ráfordítással. Az idén tavasztól a teljes bolthálózat megújul: modern, letisztult küllemet ölt mind az arculat, mind a berendezés, és egyszerűsödik az áruátvétel.

A veszprémi székhelyű Vöröskő Kft.-t 30 évvel ezelőtt, 1989-ben alapították, tulajdonosai magyar magánszemélyek. A cég 2001 áprilisában csatlakozott az Euronics International Ltd. nemzetközi beszerzési társuláshoz, amelyhez 36 országban több mint 8800 üzlet tartozik. Az Euronics már Magyarország minden megyéjében jelen van. A cégcsoport összesen 1250 dolgozót foglalkoztat.