Naponta ötször kerülik meg a Földet a bécsi tömegközlekedés eszközei

Hetvenezernél többen vettek részt tavaly a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien továbbképzésén. A bécsi tömegközlekedési eszközök – ha összeadnák a járművek által megtett útvonalak hosszát, annyi lenne, mintha naponta ötször megkerülnék a Földet. (A nyitó kép forrása: Wiener Linien / Manfred Helmer)

Tavaly jó hetvenezren tanulták a biztonságos tömegközlekedést Bécsben a Wiener Linien továbbképzésein. A társaság fontosnak tartja, hogy az utasok okosan-rátermetten tudják kezelni az óhatatlanul adódó problémás eseteket. Tudniuk kell, hogy nem mindig a vészfék meghúzása a megoldást, hiszen a metrószerelvényeken gombnyomásnyira van a segítség, a probléma bejelentése után a Wiener Linien munkatársai azonnal intézkednek.

Már az általános iskolások „túrára” viszik a nagyváros metróvonalain, megismertetendő őket, miként viselkedjenek, cselekedjenek nem mindennapi helyzetekben. Ilyenkor a bátorság, a kölcsönös tisztelet és a segítségnyújtás egyaránt téma. A tanulók gyakorlati tanácsokat is kapnak arra, miként kell viselkedni vészhelyzetben, és hogyan lehet gyorsan segítséget kérni anélkül, hogy önmagukat veszélyeztetnék.

Ezek a képzések azért is fontosak, mert a bécsi tömegközlekedési eszközök folyamatosan mozgásban vannak: igen nagy utat tesznek meg a városban, rengetegen utaznak a járműveken. Tavaly összesen 78 millió kilométert tettek meg a Wiener Linien járművei. Ez nagyjából megfelel a Hold és a Föld közötti távolságnak.

A bécsi tömegközlekedési vállalatnak amellett, hogy mindenekelőtt az utasok biztonságára kell ügyelnie, folyamatosan karban kell tartania a járműveit is, hiszen naponta jó 214 ezer kilométert tesznek meg a metrók, a villamosok, az autóbuszok, a városi vasúti szerelvények.

Ha valamennyi eszköz útvonalát összeadnák, akkor kiderülne, hogy a távolság hosszabb, mint az Egyenlítő ötszöröse.