Felújítandó lakás vásárlása kockázat

Aki saját célra vesz lakást, annak a tapasztalatok szerint nem éri meg, hogy felújítandó ingatlant vásároljon. A munkálatok elhúzódhatnak, nem ritka az egy évnél is tovább tartó átépítés, csak keveseknek van hozzá elegendő türelmük. Tapasztalt ingatlanos szakértők szerint az érdekeltek háromnegyede, négyötöde inkább a készt választja.

És nekik van igazuk! Jellemzően kudarccal végződik az igyekezet, amikor az új tulajdonos maga vág neki a beköltözés előtti felújításnak. A leggyakoribb probléma, hogy nehéz megbízható és megfizethető áron dolgozó szakembert találni a munkához. Ma már nem jellemző, hogy barátok, rokonok, ismerősök kalákában vagy épp szívességből besegítenek és általában a tulajdonosnak sincs rá kapacitása, hogy állandóan jelen legyen, közreműködjék és ellenőrizzen, hiszen aki dolgozik, az a munkahelyén tölti idejét. Vagyis: a felújítás lassú és drága, egyik sem szerencsés, ha a saját otthonunkról van szó.

Ingatlanosok nem egyszer hallottak már válásba fulladó lakásfelújításról, ugyanis nagy terhet ró a családokra az átépítés szervezése, lebonyolítása és finanszírozása.

Óriási segítség és az eladáskor is nagy előny, ha a felújításról van hiteles jegyzőkönyv, ellenőrizendő: jó minőségű munkát végeztek-e a szakemberek.

Az ingatlanosok két lehetőséget említenek. Az első: a rossz állapotú lakást a tulajdonos a saját ízlése szerint felújíttatja egy generálkivitelezővel, ami viszont nem olcsó, négyzetméterenként akár 200–300 ezer forintra is rúghat. Igaz, a ráfordítás megtérül, mivel az újjá varázsolt ingatlan akár jóval többel növelheti az értékét annál, mint amennyit ráköltött a tulajdonos.

A másik lehetőség (és a nagy többség ezt választja): felújított, azonnal költözhető ingatlant vásárol, aki lakóhelyet változtat. Ha megfelelők a lakás a műszaki paraméterei, a konyha és a fürdőszoba modern és jó állapotú, akkor érdemes megvásárolni. A részleges felújításokban azonban nincsen köszönet, mert az ilyen befektetés aligha térül meg.