A hír szent, a vélemény (még) szabad: Lehagytuk a Nyugatot!

Jó hír: végre van egy szektor a magyar gazdaságban, ahol az Orbán-kormány megfeszített munkájának (és a te adódnak) hála, 2010 óta sikerült felzárkóznunk a Nyugathoz, legalábbis a bérekben. Rossz hír: hiába vagy a szakmád legjobbja, sosem fogsz annyit keresni, mint ha Orbán Viktor közpénzből fizetett hobbiprojektjében a legügyetlenebb alkalmazott lennél. 

Azon a napon, amikor pár ezer sorosista, bevándorláspárti hőbörgő sárga meg piros kabátban tüntetett a győri Audinál, mert nevetségesnek tartották a két évre ígért 20 (!) százalékos béremelést (és igazuk volt: a cég szlovákiai üzemében egyharmadnyival, a belgiumiban 350 százalékkal keresnek többet a dolgozók, miközben a vállalat legtermelékenyebb európai üzeme éppen a győri), a UEFA, vagyis az Európai Labdarúgó-szövetség nyilvánosságra hozta a kontinens első osztályú focibajnokságainak pénzügyi statisztikáit. Szép magyar siker: Európában 2010 óta a magyar NB I bevételei nőttek a legdinamikusabban, nyolc év alatt a négy és félszeresükre.

Bámulatos, különösen, ha azt vesszük, hogy ezalatt a csóró norvégok alig 5 százalékos növekedést tudtak elérni. Persze, nekik csak olajuk meg gázuk van, nekünk viszont TAO-nk, az láthatóan sokkal jobb. Másfelől viszont: amíg a legtöbb európai országban a foci nyereséges üzlet, amely piaci bevételekből él, nálunk nincs benne más, csak állami támogatás (az adónkból elvett forint), meg korrupció. Már elnézést, de van ember az országban aki elhiszi, hogy a legtöbb „támogatást” vonzó két csapatnak, a senki által nem nézett Felcsútnak (a miniszterelnök házi klubjának), meg a hasonlóan érdektelen Mezőkövesdnek (Tállai adóhivatali elnök játszóterének) nem különféle gazdasági és politikai előnyök reményében csorgatják a pénzeket?

A magyar foci bevételeinek legalább a 90 százaléka közvetlenül vagy közvetve állami (köz)pénz, amivel teljesen egyedül állunk Európában.

De van itt más is. Egy év alatt ez a piaci szempontból értéktelen, semmilyen nemzetközi kluberedményre nem képes ágazat 16,8 milliárd forintot fizetett ki focistabérekre. (Összehasonlításul: ez az Országos Mentőszolgálat költségvetésének közel a fele.) Az NB I-ben a csapatok játékoskereteit összeadva nagyjából 320-an kapnak fizetést a fociért, vagyis havonta egy-egy focista átlagosan 4,4 millió (!!!) forintot keres.

4,4 millió forintot, a te pénzedből; az adóból, amit befizetsz.

És közben azt mondják neked, hogy a mentő, az orvos, a pedagógus stb. azért nem kereshet többet, mert nincs rá pénz. A focistára van? Szerinted az állam (a társadalom, az adófizető) szempontjából kinek a munkája ér többet, a mentőápolóé, az orvosé, a tanáré – vagy a focistáé? Európában százezer lakosra Magyarországon jut a legkevesebb háziorvos, mert az alulfizetett orvosaink elmennek – nem őket kellene inkább megfizetni a focisták helyett?

Úgyhogy ha legközelebb valaki – a köztévén, a Kossuth rádióban vagy a boltban a pénztárnál – azt mondja neked, hogy ha magasabb bérért tüntetsz, akkor csak egy demagóg sorosista hőbörgő vagy, tedd föl magadban a kérdést: ahol a focistának tud fizetni havi 4,4 milliót az állam, ott pont a te tisztességes fizetésedre ne lenne pénz? Te vagy a demagóg, ha napi nyolc óra munkával annyit szeretnél keresni, amiből megélsz – vagy az a demagóg, aki a szájával téged gyaláz, miközben a kezével szórja a pénzt (a tőled elvett pénzt!) a fociba?

Tényleg azt hiszed, hogy ez így rendben van, és nem lehet változtatni rajta?