Megmozdulások az illiberális uralom ellen, kikezdik a Fidesz támogatottságát

A magyarországi tiltakozások sikeréhez döntő, hogy az ellenzék a maga oldalára állítsa a vidéket. Elszabadultak az osztrák szélsőjobbosok, Orbánt Európa megmentőjének tekintik és a legközelebbi választáson le akarják nyomni a Néppártot. Nem tudható, mi okból, de a német liberálisok főtitkára feltűnően kesztyűs kézzel bánik a magyar miniszterelnökkel, olyannyira, hogy állítólag a Sargentini-jelentés elutasítására igyekezett rávenni az FDP három, strasbourgi képviselőjét 

A magyarok immár országszerte felvonulásokkal adnak nyomatékot követelésüknek, hogy a kormány érvénytelenítse a rabszolga törvényt, sőt, általános sztrájkkal fenyegetnek, így próbálva nyomást gyakorolni Orbán Viktorra – írja a Yahoo/Bloomberg. Tegnap több mint tucatnyi városban akadályozták a közlekedést, ami azt jelzi, hogy az elégedetlenség immár nem csupán Budapestre korlátozódik.  A megmozdulások az egész illiberális uralom ellen irányulnak és lassan kikezdik a Fidesz támogatottságát. Minden öt megkérdezett közül négy úgy nyilatkozott, hogy elutasítja a túlmunka kiterjesztését,ám csekély a változás esélye, figyelembe véve, hogy a kormánypárt egymaga népszerűbb, mint az egész ellenzék együttvéve.

Az ügy azonban mégiscsak alkalmas arra, hogy meglője Orbán igyekezetét, mármint hogy a nacionalisták többségbe kerüljenek az Európai Parlamentben. A tiltakozás máris felvillanyozta a hazai ellenzéket, amelynek megosztottsága döntő tényezőnek bizonyult a Fidesz 9 éve tartó politikai sikerében. A hatalommal szemben álló erők követelik, hogy a közmédia vessen véget a Fidesz melletti propagandának, továbbá, hogy történjen valami a korrupció visszaszorítására. Az ellenállás ugyanakkor rávilágít, hogy a gazdaságban szerkezeti gondok vannak, miután nincs elegendő munkáskéz, a lakosság elöregedése, az emigráció és Orbán bevándorlás-ellenes politikája folytán.

A rabszolga-törvény és az igazságszolgáltatás átalakítása tiltakozó hullámot keltett Magyarországon – állapítja meg a Le Figaro. Tegnap a pártok az utcára hívták az embereket, a szakszervezetek pedig általános munkabeszüntetést helyeztek kilátásba. Vagyis az ellenállás nem gyengül. A túlmunka egyébként arra szolgál, hogy enyhítse az agyelszívás káros következményeit a munkaerő piacon. Egyébként is alacsony a születések száma, ráadásul 2010 óta már csaknem 600 ezren hagyták el az országot, főleg az alacsony bérek miatt. De most már a tiltakozások túlmennek az eredeti követelésen. Ahogy Földiák András, a SZEF elnöke elmondta, a GDP és a cégek haszna gyorsabban nő, mint a keresetek szintje.  Tordai Bence arra hívja fel a figyelmet, hogy a magánfogyasztás Magyarországon alacsonyabb, mint Romániában.

Az ellenzék fel van háborodva amiatt is, hogy Orbán Viktor a tekintélyelvűség felé tereli az országot. Tordai szerint most megint az van, mint a szocializmusban: egyetlen párt határoz meg mindent, ideértve a Fidesz-hű közigazgatási bíróságok felállítását. A megmozdulások célja, hogy megnyerjék a vidéket is, amely jelenleg javarészt a kormányfő kezében van. Egy francia újságíró azzal magyarázza Orbán változatlan népszerűségét, hogy a politikus határozottan reagált az ország gazdasági gondjaira és a bevándorlásra. Egy francia szakértő azonban rámutat, hogy a rabszolga-törvény a munkát érinti, azt pedig mindenki érti, nem csupán a budapesti értelmiségi elit. Mindazonáltal a megmozdulások a városokra összpontosulnak és az ellenzéki pártok, valamint a hagyományos szakszervezetek irányítják azokat.

Az osztrák Die Presse is terjedelmes, képes beszámolót közöl a magyarországi Orbán- és rabszolgatörvény ellenes demonstrációkról. A felvonulásokat és az útzárakat a szakszervezetek hirdették meg a jobboldali konzervatív kormány ellen, sürgetve mindenekelőtt, hogy vonják vissza a túlórák számának drasztikus növelését, továbbá, hogy tisztességes munkáért járjon tisztességes bér. Hatvan településen tartottak megmozdulásokat. A tudósítás idézi Gréczy Zsoltot, aki Esztergomban kijelentette, hogy 2019 az ellenállás és a lázadás éve lesz. Budapesten „Elég volt!”-tábla alatt meneteltek az emberek. Nagy Blanka arról beszélt szónokként, hogy a miniszterelnök megbukott tisztességből, emberségből és őszinteségből.

Magyarországon már hetek óta tart a tiltakozó hullám a cégek megsegítését célzó rabszolga törvény ellen – kezdi tudósítását az ugyancsak osztrák Der Standard. A kormány ezzel szemben azt állítja, hogy az évi 400 óra túlmunkára a hiányzó munkaerő pótlásához van szükség. A jobb- és baloldali ellenzéki pártok most első ízben egységesen lépnek fel. Orbán Viktor visszautasította az ultimátumot, hogy vonja vissza a vitatott jogszabályt.

A populisták hatalomra juttatásával az emberek lehetővé teszik, hogy ezek az erők a demokrácia szívével kísérletezzenek. Így érzékelteti a helyzetet Yascha Mounk, a washingtoni Johns Hopkins egyetem tanára, a populizmus szakértője a német Der Spiegelben. Az okokat azzal magyarázza, hogy az életszínvonal stagnálása folytán a tömegek elvesztik bizalmukat a demokratikus intézményekben, ezért az sem érdekli őket, hogy döntésükkel a saját érdekeiknek ártanak, és nagy kockázatoknak teszik ki országukat. Dühösek, mert úgy érzik, hogy a politika már nem segít nekik, így azután radikális alternatíváknak adnak esélyt, mondván, hogy mit veszíthetnek? Az általuk támogatott erők nem a demokrácia ellenfeleiként jelennek meg, sőt, inkább azt ígérik, hogy elmélyítik azt. Ám amikor megragadják a kormányrudat, független intézményeket zaboláznak meg, újságírókat tüntetnek fel a nép ellenségeiként, saját híveiket kulcspozíciókba ültetik, és ily módon igazából kiüresítik a demokráciát. 

A populistáknak elképesztően jó a szimatuk, hogy megérezzék, ha dühösek az emberek. Ám amikor hangot igyekeznek adni a felháborodásnak, gyakran túllépik a tisztesség és a jó ízlés határát. Pedig az sokak számára továbbra is fontos. Azon felül gyakran olyasmit ígérnek, amit nem tudnak betartani, lásd Orbán Viktort, aki rendszerint Brüsszelt teszi felelőssé, ha odahaza nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene. Ez az érvelés azonban egy nap erejét veszti, és akkor azt mondják majd a polgárok, hogy most már évek óta ültök a hatalomban, vagyis ti vagytok a felelősök, a vétkesek. 

A populisták azzal az igénnyel lépnek fel, hogy az egész népet képviselik. A szemükben az ellenfél nem csupán helytelen álláspontot képvisel, hanem illegitim. Ezáltal azonban eleve kizárnak minden kompromisszumot, hiszen megalázzák és törvénytelennek nyilvánítják a másik oldalt. Ráadásul ha egyezségre jutnának a „nép ellenségeivel”, akkor hamarosan rájuk is az a gyanú vetülne, hogy ők szintén árulók. Ezt a hozzáállást jól tetten lehet érni Az USÁ-ban, Magyarországon, de Németországban is.   

A szélsőséges Osztrák Szabadságpárt európai választási listavezetője szerint Salvini, Orbán, valamint Strache, az FPÖ elnöke Európa megmentői – írja az osztrák Kurier. Vilimsky a párt évnyitó rendezvényén közölte, hogy Ausztriának a májusi EP-választáson jelzést kell adnia, mármint, hogy az országban végbemenő reformoknak, amelyeket Olaszországban, Magyarországon és Lengyelországban is látni, az egész földrészre ki kell terjedniük. A politikus hozzátette, hogy kesztyűt dob a koalíciós partner Néppárt európai vezérképviselőjének arcába, mert Karas kinyitja az ajtót a bevándorlók előtt és támogatja az EU központosítását. Hozzátette, hogy az idén leváltják Junckert, Macront és Merkelt.

Az újság szerint az eseményen az FPÖ egészen elszabadult. Strache kijelentette, hogy az idén átalakítják az egész menedékjogot, mert nem akarnak semmiféle migrációt. Aki pedig tartózkodási engedélyt kapott, de nem tartja magát a szabályokhoz, annak azonnal el kell hagynia az országot, erről gondoskodni fognak. Függetlenül attól, mit akar a sajtó és a civil szféra. A pártvezér megjegyezte, hogy a legutóbb meggyilkolt asszonyok haláláért felelősség terheli azokat is, akik 4 éve segítettek a migránsoknak. Beharangozta továbbá, hogy ebben az évben megreformálják az osztrák közmédiát. A csarnokban a tömeg mindezt lelkesen, sőt tombolva fogadta, annál is inkább, mert a politikus jelezte, hogy a következő hazai választáson a párt az ország vezető ereje kíván lenni.

A német liberálisok európai választási listavezetője meglepően megértő magatartást tanúsít Orbán Viktor iránt, amiben alighanem nagy szerepe van a férjének – állapítja meg a Der Spiegel. A napokban, az FDP konferenciáján Nicola Beer alaposan kiosztott mindenkit, akit felelősnek tart az EU bajaiért, de a felsorolásból kimaradt a magyar miniszterelnök. Az ő neve még a menekültválság kapcsán sem jutott a politikusasszony eszébe. Ezzel szemben a párt főtitkára azt hangsúlyozta, hogy Orbán illiberális rendszerével szemben meg kell védeni a földrész közös, civilizált, liberális értékeit. A pártvezetésből szinte mindenki hasonlóképpen vélekedik Magyarország kapcsán, ahol módszeresen korlátozták a szabadságjogokat, beleértve a sajtó, a tudomány, sőt az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Beertől azonban nemigen lehet ilyen szavakat hallani. Vagy hallgat, vagy kifejezetten védelmébe veszi a magyar kormányfőt. A titok nyitját valószínűleg a férjnél, Jürgen Illingnél kell keresni, akit igen jó kapcsolatok fűznek Budapesthez, és Orbán mellett korteskedik. A feleség pedig megpróbálta rávenni az FDP három EP-képviselőjét, hogy utasítsák el a Sargentini-jelentést. Az asszony azonban tagadja, hogy ez így történt volna. Ugyanakkor pár nappal később a férj olyan érvekkel igyekezett befolyásolni a törvényhozókat, mint amelyeket a magyar kormány is hangoztat, amikor próbálja visszautasítani a jogállam megsértésének vádját. Egyben felajánlotta, hogy az érintettek találkozzanak Balog Zoltánnal. A jogász hat éven át vezette Budapesten a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát. Azóta nyilvánosan védelmezi az Orbán-rezsimet. Két éve magas magyar kitüntetést kapott, amelyet személyesen a miniszterelnök tűzött a mellére. Balog Zoltánhoz különösen jó viszony fűzi az  ügyvédet

A német liberálisok Macronnal akarnak közös frakciót Strasbourgban, számukra központi téma a jogállam és a liberális demokrácia megőrzése. Ebben a harcban ideális ellenfél számukra Manfred Weber, a konzervatívok bizottsági elnökjelöltje, ám az FDP-ben sokan kérdezik, hogy miként támadják a bajor politikust, ha közben a saját képviselőjük ilyen mértékben áll Orbán oldalára?  Az asszony a közelmúltban megakadályozta, hogy Verhofstadt elküldje Berlinbe azt a kisteherautót, amelynek plakátja az orbáni korrupciót tette nyilvánosan szóvá. A párt vezetői azonban remélik, hogy Beer legkésőbb akkor állást foglal a magyar miniszterelnök ellen, amikor pár nap múlva hivatalosan is a párt listavezetője lesz.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.