Ingolf Wunder Gödöllőn adott koncertet – és interjút az Infovilágnak

Először adott zongorakoncertet Magyarországon a világhírű osztrák művész, Ingolf Wunder. A zongorista Mozart, Beethoven és Chopin művei mellett saját „alkotását” is prezentálta egy tanárokat és diákokat, valamint művészeket és műkedvelőket összekötő startup keretében. Erről, valamint a művészi karrierről kérdeztük exkluzív interjúnkban.

Néma csend tölti meg a Gödöllői Királyi Kastély barokk dísztermét. A visszafojtott lélegzetet még a legapróbb rezzenés sem töri meg, majd Ingolf Wunder (33) osztrák zongoraművész ujjai alatt felcsendül Chopin b-moll Nocturne-je. (A művész második díjat szerzett 2010-ben a varsói Chopin Nemzetközi Zongoraversenyen, továbbá két különdíj és a közönség díja is az övé lett.). A zene áradni kezd, rezgései pedig az egész termet betöltik. Hamarosan már szelíd szenvedéllyel szárnyal, hogy aztán a végére érve újra a feszült némaságba simuljon bele.

Az áhítatos csendet végül a taps majd vastaps töri meg. Hosszan hullámzik a közönség lelkesedése a lenyűgöző játék után. Persze nincs ebben semmi meglepő, amikor egy világhírű zongoraművészről van szó. Magam is zongorázgattam még középiskolás éveim során, de már akkor sem tudtam elképzelni, miként lehet ilyen szenvedéllyel és ilyen szépséggel játszani ennyi ember előtt. Örültem, ha a lámpaláztól remegő kezem az első hangot el tudta találni…

„Mi ennek a titka? – kérdeztem elsőként az ifjú művésztől. – Aki profi szintre eljut, annak már eszébe sem jut, hogy izguljon a fellépés előtt?”

Természetesen ez nincs így. Ahogyan Ingolf Wunder fogalmaz, a lámpaláz is része az egésznek. A félelem mindenkiben benne munkál, ugyanakkor ez mindenkire máshogyan hat. Van, akinek felgyorsul az idő, másnak meg lelassul, a lényeg, hogy meg kell tanulni kezelni, és a művészet szolgálatába állítani.

Azzal persze még nem mondtunk sokat, hogy a sikerhez rengeteg munka kell. Ingolf Wunder története sem hétköznapi, hiszen már 14 éves volt, amikor elhatározta: zongorista szeretne lenni. Sokak szerint ez túl kései eszmélés a profi karrierhez. Ő azonban nem adta fel, minden erejével, akaratával azon volt, hogy ez sikerüljön. Sokszor napi 6–7 órát gyakorolt, hogy egyszer majd följuthasson a csúcsra. Persze a kemény munka mellett tehetségre is szükség van. A sikernek úgy tíz-húsz százaléka köszönhető a talentumnak, a többi a gyakorláson múlik – Ingolf Wunder szerint.

A tehetség és a munka mellett persze sok más tényező is hatással lehet a karrierre. Ahogyan a művész fogalmaz: a megfelelő tanár személye karriereket tud előre meghatározni. „Előfordult, hogy éjszakai vonattal utaztam Párizsba csak azért, hogy mindössze ötven percet kaphassak egy nagyszerű tanártól, akitől tanulni akartam. Máig őrzöm kitűnő mestereim tanácsait, szavaik lelkemben csengenek, és egy életre velem maradnak.”

Nem mindenkinek van azonban lehetősége arra, hogy felüljön a párizsi gyorsra egy-két zongoralecke miatt. Ráadásul, főleg Kelet-Európában nagyon sok rendkívül tehetséges zenész és tanár van, aki a távolságok miatt rejtve marad. A probléma tehát adott, a megoldás pedig, úgy tűnik föl, kialakulóban van rá. „A platform kitalálása során arra a következtetésre jutottunk, hogy a legjobb megoldás az lehet, ha összekötjük a megfelelő diákot a megfelelő tanárral. Magam is azért lettem zongorista, mert meglehetősen szerencsés voltam, hogy a legjobb tanárt kaphattam, aki át tudta adni nekem a zene iránti szenvedélyét.”

Így jött tehát az ötlet, hogy az interneten keresztül mindenkit össze lehet kötni – hangoztatta az osztrák művész Gödöllőn, Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, a közszeretettel övezett Sisi kedvenc kastélyában. Az appassio.com oldalon bárki regisztrálhat, akár tanárként, akár diákként, egyszerű műkedvelőként is. Az oldalon válogathatunk, kivel szeretnénk tanulni, a tanárokat pedig értékelni is lehet. Ennek okán nem is szükséges önéletrajz, vagy szakmai igazolás, tanárnak lenni ugyanis ebben az esetben nem feltétlenül a klasszikus modell. A lényeg, hogy kellő szenvedéllyel álljon hozzá az órához, és át tudja adni tudását a jövő generációinak.

A platform segítségével a diákok nagyszerű, világhírű művészektől tanulhatnak, akár ezer kilométereket átívelve – mondta el még a hangverseny előtti rövid előadásában Ingolf Wunder. – Nem kell hozzá más, mint egy regisztráció, az óra díjának befizetése, valamint egy webkamera és egy mikrofon. Az oldal felépítése és működési nagyon hasonlít a Facebook és a Skype felületéhez, így senkinek sem fog gondot okozni a használata. A diákok mellett pedig a tanároknak is fontos segítség lehet az eszköz, ugyanis így lehetőség van egyrészt a tudás átadására, másrészt pénzkeresetre is. Nem elhanyagolható szempont ez akkor, amikor egy szegény régióban élő, ám rendkívüli képességű tanár a nyugati piacokhoz is hozzáférhet, ráadásul hírnevet is szerezhet ezáltal.

Végezetül pedig az Appassio víziója az akár élethosszig tartó tanulás mellett a közösségépítés is. Legyen szó zenéről, fotózásról, festészetről, irodalomról, vagy a művészet bármely más területéről, az emberek rá tudnak találni másokra, akiktől újabb és újabb inspirációt szerezhetnek. Mert valahol a művészet erről is szól. A szenvedély terjesztéséről. Az Appassio szó is innen ered, a szenvedélyből. E nélkül nem működhet sem a tanítás, sem a tanulás, sem a művészet, de még a hétköznapi élet sem.