Digitális oktatás hangoskönyvekkel is

A kötelező olvasmányok hangoskönyveivel, az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisával és tematikus oldalakkal is segíti az új koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatást az Országos Széchényi Könyvtár. (A nyitó képen: az Országos Széchényi Könyvtár a budai Dózsa György tér felől.)

A nemzeti könyvtár az aktuális évfordulókhoz, ünnepekhez kapcsolódó és az általános, valamint a középiskolai tananyag tantárgyaihoz használható, naponta frissülő ismeretterjesztő tartalmakat tesz közzé közösségi felületein a következő hetekben.

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyűjteményében rengeteg kötelező olvasmány nem csupán olvasható, hanem hangoskönyv formájában meg is hallgatható. Jelenleg 358 hangoskönyv található az oldalon, mp3-formátumban le is tölthető. Elérhető a többi között az Egri csillagok, Az Édes Anna, a János vitéz és A kőszívű ember fiai is. „A magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódva ajánljuk a tanulók figyelmébe a magyar nyelvemlékeket bemutató szolgáltatásunkat, az Örkény István életművét bemutató honlapot, valamint a legendás Nyugat folyóiratot bemutató oldalt” – közölte szerkesztőségünkkel az OSZK sajtórészlege. 

A történelemoktatást és a művelődéstörténeti tájékozódást segítő tartalom a Hunyadi Mátyás híres könyvtárát bemutató corvina-honlap, illetve az a hamarosan kezdődő 3D-s szolgáltatás, amely a könyvtár 2018-i corvina-kiállítását eleveníti fel.

A történelemtanulást segíti a két pilléren nyugvó Magyar Október honlap is, amelyet böngészve térképen láthatók az 1956-i forradalom fotóin és mozgóképes anyagain azonosított helyszínek. Az oldal ezen kívül a Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának a forradalom alatt sugárzott archív hanganyagait, teljes műsorfolyamát, és szó szerinti leiratát is közzéteszi.

A 2004 óta elérhető Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívum az ország egyik legnagyobb digitális folyóirat-adatbázisa. Ebben egyaránt megtalálhatóak régi, akár kétszáz éves digitalizált folyóiratok csakúgy, mint a már csak online megjelent 21. századi újságok, egészen a legfrissebb számokig. Az adatbázisban jelenleg 1157-féle újság 115 592 példánya található. Az újságokat adatok szerint, a cikkek szerzőjére korlátozva vagy cím szerint is lehet keresni, valamint tematikusan böngészni.

Az OSZK Digitális Képarchívuma 2007 óta gyűjti az online képi dokumentumokat, fotókat, infografikákat, valamint a prezentációkat. A gyűjteményben számos festőművész, grafikus, fotós válogatott munkája, csaknem százezer kép található.  A Száz Szép Kép képtár a művészettörténetet oktatók és tanulók számára lehet hasznos. Az oldal célja, hogy háttér-információkat nyújtson egy-egy mű jobb megértéséhez, és egyben felhívja a figyelmet a klasszikus magyar képzőművészet legismertebb vagy éppen méltatlanul elfeledett alkotásaira.

Az OSZK Webarchívum a magyar honlapok archiválásának kísérleti kezdeményezése. Ennek nagy része, sajnos, szerzői jogokkal kapcsolatos okok miatt nem nyilvános, de néhány száz tételből álló része szabadon hozzáférhető.

Nemrég vált elérhetővé a Rákóczi-emlékév alkalmából készített Rákóczi webarchívum, amely Rákóczi fejedelemről, valamint a szabadságharcról tartalmaz digitális tartalmakat (e-könyveket, e-folyóiratcikkeket, digitális képeket, honlapokat). A nemzet könyvtárának munkatársai most készülnek egy digitális gyűjteménnyel a trianoni évforduló kapcsán, amelyhez könyveket digitalizálnak és honlapokat gyűjtenek.

A sorolt gyűjtemények mindegyike naponta gyarapszik kulturális, tudományos és oktatási tartalmakkal.