Tudnivalók a hitelezési moratóriumról

A világméretű koronavírus-járvány összetett kihívások elé állítja a gazdaságot – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Bankszövetség.

A kormányfő  által bejelentett gazdasági lépések leglényegesebb pénzügyi eleme a lakossági és vállalati hitelek törlesztési moratóriuma 2020. december 31-ig. Ez amely gyors és hatékony segítség lehet a rászoruló családok és vállalatok számára. A pénzügyi szféra – bankok és lízingcégek – a kormányrendelet által előírt intézkedések alapján leállították a törlesztőrészletek beszedését 2020. március 19-ével. Azon ügyfelek viszont, akiknek nincs szükségük a jelenlegi helyzetben a moratórium igénybevételére, és az eredeti szerződési feltételek szerint kívánják folytatni a hitelük törlesztését, erre joguk és lehetőségük van.

Ennek jelzésére a bankszektor visszavonható nyilatkozati lehetőséget kínál. A nyilatkozati minta kidolgozása elkezdődött.

A miniszterelnök bejelentéséhez kapcsolódó részletszabályok és a végrehajtás folyamatai egyeztetésre és pontos kialakításra várnak. Néhány napig szükség van az ügyfelek türelmére, ezt követően részletes tájékoztatást kapnak az érintettek.

A bankszektor kellő likviditással rendelkezik. Az időben elhalasztott kamatbevétel összege mintegy 450 000 millió forint. A bankszektor stabilitását biztosító szabad likviditás meghaladja a 13 000 000 millió forintot. Ezt a volument a 2008-as gazdasági válság utáni tőketartalék-képzési szabályok, valamint a pénzpiacok likviditása teszi lehetővé.

A pénzügyi ágazat tagjai bíznak abban, hogy a kormányzati intézkedések pontos, szigorú megtartásával a nemzetgazdaság néhány hónapon belül túljuthat a kritikus időszakon.

A moratórium hossza túlmutat a válságkezelésen, és várhatóan már az újraindítás időszakába is belenyúlik. A bankszektor az intézkedéscsomag megvalósítása mellett is készül a járványhelyzet után a gazdasági aktivitás újraindítására. Ilyen helyzetben elengedhetetlen az összehangolt és mindent átívelő közös gazdasági csomag, melyben a magyar bankok, ahogyan eddig is, kulcsfontosságú szerepet fognak vállalni.

A nemzetgazdaság újraépítésének fenntartható finanszírozásához szükség lesz a pénzintézeti ágazat extra terheinek eltörlésére, ezért 2021. január 1-jével kérjük a bankszektort sújtó minden illetékteher és különadó kivezetését.