Digitális terápia: daganatos betegek reménye

A digitális terápiák hazai fejlesztése végett ma stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Oncompass Medicine (OCM). (A nyitó képen: dr. Peták István, aki kollégáival együtt fejlesztette ki a precíziós orvoslást és a molekulárisan célzott gyógyítást elérhetővé tevő az Oncompass Calculatort. – Foto: https://bcmagazin.hu)

Az ITM és a Semmelweis Egyetem kiemelt stratégiai területként tekint a személyre szabott precíziós orvoslásra, a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazására. Az Oncompass Medicine egy hazai egészségügyi, biotechnológiai cég, amely a világon egyedülálló molekuláris diagnosztikai és orvosi informatikai eszközöket fejleszt azért, hogy segítségükkel a rákos betegek a számukra legmegfelelőbb, személyre szabott, célzott terápiát kaphassanak. A magyar kutatók elsőként fejlesztettek kis egy olyan orvosi szoftvert, amely önállóan képes a legnagyobb valószínűséggel hatásos célzott gyógyszert kiválasztani daganatos a beteg daganatának egyedi molekuláris genetikai elváltozásai alapján.

Az orvosi szoftvereket, amelyek közvetlenül gyógyítanak egy betegséget vagy megváltoztatják egy betegség kezelését, digitális terápiás eszköznek nevezzük. A digitális terápiák a digitális egészségügyi forradalom legígéretesebb új eszközei, amelyeket már sikerrel alkalmaznak mentális betegségek, depresszió, kábítószer-függőség, cukorbetegség, szívelégtelenség, magas vérnyomás, elhízás. Az onkológiában eddig a mellékhatások kezelésére és a daganat kiújulásának korai diagnosztikájára használták fel sikerrel.

Az Oncompass Medicine (OCM) kutatóinak a fejlesztése az első digitális terápia, amit az orvosok tervezésre használhatnak a legjobb célzott kezelés kiválasztására. Mivel a daganatellenes célzott gyógyszerek száma a múlt években megtízszereződött, ezért a magyar kutatók fejlesztésére rendkívül nagy nemzetközi érdeklődésre számíthat.

A minisztérium, a Semmelweis Egyetem és az OCM együttműködésének célja a digitális terápiák meghonosítása és továbbfejlesztése a hazai betegellátásban, továbbá a digitálisterápia-kutatóközpont létrehozása segítendő, hogy Magyarország vezető szerepet töltsön be digitális terápiák fejlesztésében a világban.

Az Oncompass Medicine olyan digitális eszközt, onkológiai szoftvert fejlesztett ki, amelyik a mesterséges intelligenciát már nemcsak a diagnosztikában használja, hanem az orvosokat is segíti a terápiás döntés meghozatalában. A „RealTime Oncology Treatment Calculator” vagy egyszerűen a ’kalkulátor” használatával minden eddiginél eredményesebben ki tudják választani a rákos betegek leghatékonyabb, személyre szabott, célzott terápiáját. „A számítógépbe feltöltjük a daganatos szövet molekuláris diagnosztikájának eredményeit, a szoftver pedig kiválasztja, hogy az adott génhibákra melyek a leghatékonyabb gyógyszerek, és ezeket a várható eredményességük szerinti rangsorba állítja. A digitális terápia rendkívüli módon növelheti a kezelések eredményességét” – foglalta össze dr. Peták István rákkutató, molekuláris farmakológus.  

Az OCM május 29-én részt vesz a világ legrangosabb onkológiai rendezvényén, az Amerikai Onkológusok Társaságának idei éves konferenciáján, ahol a magyar kutatók az első tudományos bizonyítékokat mutatják be arra, hogy az orvosi szoftverük nemcsak megkönnyíti az orvos munkáját, hanem mint új orvosi módszer, digitális terápia, javíthatja is a daganatos betegek kezelésének hatékonyságát is.

Az OCM évek óta képviseli Magyarországot az amerikai és európai onkológiai konferenciákon és technológiai kiállításokon, melyeken számtalan nemzetközi elismerést szerzett.

Az amerikai Forbes tavaly a mesterséges intelligencia öt legígéretesebb onkológiai felhasználási lehetőségei között említette az Oncompass Medicine kalkulátorát.