Koronavírus: új kontrollanyag

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont új kontrollanyagot fejlesztett ki, amelynek segítségével a laboratóriumok ellenőrizni tudják, hogy megfelelően működnek-e az általuk használt koronavírustesztek.

Az új kontrollanyag javíthatja az EU koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válaszadási képességét, és segítheti, hogy a megbízhatatlan eredményt produkáló vírustesztek folytán ne menjenek veszendőbe értékes erőforrások.
 
A pozitív kontrollanyagok hiánya az egyik nagy kihívás, amely a koronavírus-tesztek megbízható elvégzését nehezíti a laboratóriumokban. A pozitív kontrollanyag teszi lehetővé, hogy a laboratóriumi tesztek pontos eredményt hozzanak, segít ugyanis elkerülni, hogy a teszt negatív eredményt mutasson annak ellenére, hogy a vizsgált személy hordozza a vírust.

A Közös Kutatóközpont által kifejlesztett kontrollanyag a vírus egyik – szintetikus úton előállított – nem fertőző alkotóeleme. Ebben a pillanatban 3000 adag kontrollanyag áll rendelkezésre, melyet az EU-szerte működő vizsgálati laboratóriumok fognak megkapni.
  
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja