CEU: Orbánék elüldözték, Bécs befogadta

A Közép-Európai Egyetem állandó kampusza a bécsi Otto Wagner Areal területén lesz – döntött az egyetemi bizottság és a bécsi városvezetés. Június végéig aláírhatják a dokumentumokat is. (Otto Wagner Kórház © Schaub-Walzer / PID)

Michael Ludwig polgármester üdvözölte a döntést, mint elmondta, ezekben a nehéz időkben még inkább szükség van ilyen jövőbe mutató lépésekre. „A CEU világhírű és patinás intézmény. Bécs nem csak okos, tehetséges és szorgalmas diákokat fog adni az egyetemnek, de az Otto Wagner Areal kampusszá alakításával egy ideális helyszínt is az egyetemi oktatáshoz. Mindent megteszünk, hogy a végső egyeztetések mielőbb megvalósulhassanak” – mondta.

A CEU vezetése „történelmi döntésnek” nevezte a megállapodást. Az egyetemi bizottság elnöke, Leon Botstein szerint „az Otto Wagner Areal egy fantasztikus helyszín, ami történelmileg és kulturálisan is nagy jelentőségű Bécs számára. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő otthona lesz a kutatás, oktatás, kultúra és művészetek nemzetközi központjának.” Michael Ignatieff, a CEU rektora hozzátette: együttműködnek a helyi közösségekkel a munkálatok során és továbbra is szavatolják, hogy a terület mindenki számára látogatható legyen.

A szóban forgó terület Bécs Steinhof városrészében található, az épületcsoport tagjai: egykori kórház, villák és pavilonok és pavilonokat. A híres építész, Otto Wagner (1841–1918) keze nyomát viseli, aki a többek között a budapesti, Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát is tervezte. A Közép-európai Egyetem, a CEU 2019 óta van jelen Bécsben, mostanáig azonban csak ideiglenes kampusza volt.

Steinhofban a teljes rendelkezésre álló terület egyharmadán – 35 ezer négyzetméteren – az egyetemvárost alakítják ki, egy másik harmadon pedig kollégium lesz. A fennmaradó részt főleg kutatási célokra szánják.