Koronavírus-járvány: növekszik a bécsi lelkisegély-szolgálatok forgalma

A két évvel ezelőtti tavasz óta már több, mint tizenhatezren hívták fel a bécsi korona-segélyvonalat. Főleg depresszió, párkapcsolati problémák, anyagi gondok vagy családon belüli konfliktusok miatt kérnek tanácsot, segítséget. A következő években várhatóan még többen hívják a segélytelefont.  (A nyitó kép forrása: fm4.orf.at.)

Az osztrák fővárosban 2020 tavasza óta működik a korona-segélyvonal, amelyet kifejezetten azért szerveztek meg, hogy az embereknek legyen hova fordulniuk a pandémia nyomán kialakult lelki problémáikkal. A lelkisegély-szolgálatot elindítása óta már több mint tizenhatezren hívták fel.

Az átlagos telefonáló 45 éves, minél tovább tart azonban a járvány, annál több a fiatal a segélykérők között. Jellemző, hogy nők nagyobb arányban hívják a segélyvonalat, mint férfiak. A hívás oka változó: van, aki depresszió, más párkapcsolati problémák, anyagi gondok, vagy éppen a járvány okozta családon belüli konfliktusok miatt kér segítséget.

A vonal másik végén reggel nyolctól este nyolcig tizenöt pszichológus, pszichoterapeuta és szociális munkás váltja egymást és keres megoldást a problémára – a hívóval együttgondolkodva. Noha nem lehet minden gondot azonnal és telefonon keresztül megoldani, minden esetben igyekeznek átlendíteni a hívót az akut lelki válságon. Sokszor már az is sokat segít, hogy valaki meghallgatja, komolyan veszi a hívót, és beszélhet a gondjairól. Sokaknak az is továbblépés, hogy a megfelelő helyre irányítják őket, ahol konkrét segítséget kaphatnak.

A lelkisegély-szolgálat vezetője, dr. Georg Psota, aki a Bécsi Pszichoszociális Szolgálat főorvosa is, elmondta, hogy a fertőzöttek számának gyors emelkedése elbizonytalanítja az embereket. Ez a bizonytalanság pedig akár agressziót is kelthet. Fiatalok esetében bajt jelezhet a tartós alvászavar, ha visszahúzódóvá válnak vagy elfordulnak azoktól a tevékenységektől, amelyek mindaddig örömet okoztak nekik.

A szakember szerint ugyanakkor itt az alkalom, hogy az emberek a pandémia kapcsán végre nyíltan beszéljenek arról, mi viseli meg őket lelkileg és lekerüljön a stigma a pszichés betegekről.

Különösen fontos ez, mivel a következő években várhatóan sokkal többen – köztük nagyon sok fiatal – szorulnak majd segítségre, hogy feldolgozzák a velük történteket. Ezt mutatja az is, hogy a pandémia kezdete óta az átlagosnál másfélszer több hívás futott be a szociálpszichiátriai sürgősségi szolgálathoz.