Dr. Dézsi, vagy Borkai örökösei Győr élén?

Tulajdonképpen ma már semmi értelme azt számolgatni, hogy lapunk hányszor foglalkozott (a többi között) Győr-Újváros sebeivel. A győri városházát gúzsba köti a kamalduli némaság; hivatalnokai hiteltelenné váltak, és még ha eskü alatt teszik is, akkor sem hihető, hogy minden erejüket, idejüket leköti a koronavírus elleni küzdelem. (Sok-sok év óta változatlan a győri Tűz utca; legföljebb a hulladékhegy növekszik… A felvételt fotoriporterünk 2020. május 9-én délelőtt készítette.)

Ezek a hivatalnokok ugyanis évek óta (!) nem hajlandók válaszolni az Infovilág által megfogalmazott közérdekű kérdésekre, nem érdekli őket, lepörög róluk a sokszoros (ne feledjük: jóindulatú!) bírálat. Az Adria bajnokaként elhíresült polgármester (ha nem emlékeznének rá: Borkai Zsolt) védelmét élvező hivatalnokok – élükön a sajtó szolgálatára is kinevezett, ám közben szépen félre állított sajtófőnökök – utódai sem arról híresek, hogy végre megválaszolják azt a sok-sok kérdést, reagáljanak lapunk közérdekű felvetéseire, amelyek a mostaninál jobb sorsra érdemes várost szolgálnák.

Legyünk tárgyilagosak! A néhány hónap óta dolgozó új polgármester (nem győzzük ismételni) megkeresésünkre nyomban válaszolt, elismerte a cikkeinkben írtakat, egyúttal közölte, hogy ki az illetékes az Infovilág által felvetett kérdések s ügyek intézésére. A polgármesteri sorokon fölbátorodva kerestük meg Virág-Adorján Andreát, aki udvarias szavakkal méltatta az Infovilág igyekezetét:

Megállt az idő: Győr, Bercsényi liget; a jobb oldali épület a kívülről fölújított Szt. József templom a Kossuth Lajos utcán.

„Kedves Kulcsár László! Nagyon köszönöm levelét. Sokszor látjuk ezeket az épületeket, hiszen Győrben élünk. Bizony, milyen szép épületek lennének, ha mind tündökölne. Reméljük, hogy hamarosan mindegyik a régi pompájába öltözik, szépen megújul. Mivel sok magántulajdonban van, s bizony sokszori felszólítás, egyeztetés során sem sikerült eredményt elérni, ezért csak remélni tudjuk, hogy egyszer csodaszépek lesznek az elhanyagolt épületek. Köszönjük, hogy felhívja rájuk a figyelmet, képekkel szemlélteti az idő múlását. Ahogyan az emberek is, úgy az épületeink is velünk együtt öregszenek. De nem csak a múlt nagy érték, a jövő talán még nagyobb. Éppen ezért újra felvesszük a munkás bakancsot és bekopogtatunk a magántulajdonban lévő épületek gazdáinak ajtaján, hátha együtt tudjuk szépíteni, megóvni a múltat a jövőnek.

Még egyszer hála és köszönet a munkásságáért, a kitartásáért, kedves László.

Jó egészséget és szép napokat kívánok Adorján Andrea polgármesteri főbiztos”)

Győr. Bercsényi liget: nem csak egy ilyen ház roskadozik a liget déli oldalán.

Szép és udvarias szavak, csak éppen két „apróság” nem derül ki belőlük: mikor veszik föl újra a munkásbakancsot és mikor kopogtatnak „a magántulajdonban lévő épületek gazdáinak ajtaján, hátha együtt tudjuk szépíteni, megóvni a múltat a jövőnek.” A másik apróság: hónapok óta nem tudható, hogy miért nem válaszol (akár közvetlenül, akár munkatársai által) az Infovilág kérdéseire Szeles Szabolcs alpolgármester?

Tőle ugyanis mindenekelőtt Győr II. kerülete (Újváros) sokakat foglalkoztató kérdéseire – mindenekelőtt a (cigány)Laposként elhíresült terület és a kerület tengelyének számító (egykor a London–Győr–Isztambul nemzetközi főútvonalként ismert) 1892 óta Kossuth Lajos utca (előző nevei: Öreg utca, Fő utca, Hosszú vagy Bécsi utca, Március 15-e utca, Fő utca) és mellékutcái épületeinek, lakóházainak látszólag kedvtelésszerű felújításáról érdeklődtünk volna. Leveleinket Szeles átvette ugyan, de fittyet hányt a megválaszolásukra.

Dr. Dézsi polgármester ígéretesnek feltűnt levele után (immár két hónapja!) semmi változás, mintha továbbra is Borkai Zsolt és legjobb tanítványai vezetnék az egyébként ennél sokkal többet érdemlő Győrt. Meddig lesz ez ekként?