Drámai tény: a magyar kisgyerekek negyede elhízott

A gyermekek első ezer napja határozza meg a későbbi egészséget, az alkalmasságot a teljes értékű életre.

Születéskor az ember magával hozza a genetikai információkat, amelyeket a környezeti tényezők át is alakíthatják.  A genetika részben meghatározza a testalkatot és az anyagcserét, de a mikrobion, azaz a velünk együtt élő baktériumok és vírusok nagy mértékben hatással lehetnek a genetikai kód kifejeződésére. A korai túletetés, a nagyon steril környezetben tartás átprogramozzák az állapotot, ezáltal kedvezőtlenebb alkalmazkodást hoznak létre. A gyermek fogékonyabbá válik bizonyos betegségekre, mint pl. a cukorbetegség, kövérség, fertőző betegségek. Ezért hasznos kikérni az orvos tanácsát a gyermek boldog, egészséges jövője végett.

A kép forrása: https://medtechboston.medstro.com/blog/2017/07/05/new-mobile-app-caremap-helps-families-track-childrens-health/

A Czeizel Intézet betegségmegelőzési programja élen jár a krónikus állapotok felderítésében, megelőzésében és gondozásában. Dr. Almássy Zsuzsanna, évtizedes szakmai tapasztalattal és kiváló klinikai eredményekkel rendelkező, elismert diabetológus, csecsemő- és gyermekgyógyász, az egészség-megőrzési és diagnosztikai központ betegség-megelőzési programjának vezetője azokat a családokat is várja, akiknél az előző nemzedékek kövérséggel, súlyproblémákkal küszködnek. Az idejében elkezdett megelőzéssel a genetikusan kódolt betegségek nagy része elkerülhető.

Ma már minden negyedik iskolás túlsúlyos vagy kövér, ennek a következménye cukor-anyagcserezavar, magas vérnyomás, zsírmáj és szív-érrendszeri betegség is lehet.

Hazánk ráadásul vezet ezen a területen Európában; e jelenségnek az egyénre és a társadalomra hatásai is felbecsülhetetlenek. Nincs megfelelő test- és egészségtudatunk. A Czeizel Endre professzor által alapított intézetben felmérhetik a gyerekeket, megfelelő programokat ajánlanak, akár gyógytornász, dietetikus segítségével, életmód-tanácsadással. Ilyenek az inzulinrezisztencia, a különböző cukoranyagcsere zavarok.

A változékony időjárás és az őszre-télre kiürült vitaminraktárak miatt az emberi szervezet különösen kitett a különféle környezeti hatásoknak, fertőzéseknek. Hajlamos a vírusos felső légúti fertőzésekre, amelyekre a kisgyermekek az átlagosnál fogékonyabbak. Változatos táplálkozással, vitaminbevitellel, sok mozgással és az évszaknak/külső hőmérsékletnek, az időjárásnak megfelelő öltözékkel bárki sokat tehet a megelőzésért.