É. Kiss Katalin nyelvész kapta a Bolyai-díjat

Kilencedik alkalommal ma adták át a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért járó Bolyai-díjat, amelyet ezúttal első alkalommal női tudós, É. Kiss Katalin nyelvész vehetett át az államfőtől a tudományos akadémián. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index) 

Először kapta nyelvész a 2000 óta kétévente esedékes Bolyai-díjat; É. Kiss Katalin, a nyelvtudomány doktora, generatív nyelvelméleti keretben a magyar mondattan és a magyar nyelvtörténet kutatója. 

Szakterületén a díjazott mintegy 200 magyar és angol nyelvű publikációt jegyez. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kutatóprofesszora és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Elméleti Nyelvészet Tanszékének tanára.

A Bolyai-díj hazánk legrangosabb civil alapítású tudományos díja, amelyet a tudományos életben külföldi mércével is kiemelkedő eredményeket elérő olyan személyek kaphatnak meg, akik kutatási eredményeikkel hozzájárulnak az ország társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

É. Kiss Katalin nemcsak nyelvészként tűnik ki az eddigi díjazottak sorából, miután ő az első női díjazott is. Megkapta 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2011-ben Széchenyi-díjjal ismerték el munkásságát, 2015-ben pedig Prima-díjat kapott. Hazai tudományos munkái mellett vendégelőadóként tevékenykedett már a Potsdami Egyetem Nyelvészeti Intézetében, ösztöndíjas volt Stanfordban, a Center for Advanced Study in the Behavioral Science kutatóközpontban, vendégtanárként dolgozott a Stuttgarti Egyetem Számítógépes Nyelvészeti Tanszékén és kutatási ösztöndíjasként tevékenykedett az MIT Center for Cognitive Science kutatóegységében.