Eclectica-jubileum a Fonóban – nagyszabású születésnapi koncert

Az elsősorban kelta, breton, moldvai és időnként a török népzenéből merítő, saját szerzeményekben is gazdagvilágzenei formáció (elődzenekarát is beleértve) az elsők között ültette át hazánkban az ír és magyar népzenei motívumok ötvözetét progresszív, modern, rockos, jazzes és bluesos hangzásvilágba. Ez a stílus azóta is az együttes sajátja.

Az Eclectica játékát a múlt évtizedben ír és világzenei fesztiválokön, többek között a Fonó, a Sziget, a Petőfi-csarnok, a Dunaújvárosi Bartók, a  Kecskeméti „Csiperófesztivál”, a Benczúr-esték, a Jókai, a Fészek, a Budapest Jazz Klub közönsége élvezhette.   Az együttes vezetője és frontlánya, Szathmáry Melinda énekes-gitáros, jó hat év óta rendszeres társszervezője a mintegy másfél évtizedes hagyományokkal büszkélkedő budapesti Szent Patrik-napi zenei fesztiváloknak. Az együttesnek eddig 2202-ben és 2005-ben jelent meg lemeze. Egy új hangzást bemutató, saját dalokat is tartalmazó 8-9 számos albuma várhatóan az idei második félévében jelenik meg saját kiadásban. 

Az Eclectica együttes tagjai Szathmáry Melinda (ének, akusztikus és elektromos gitárok, zeneszerzés, hangszerelés), Szabó Dániel (ír és bajor furulyák, kaval, klarinét, doromb, valamint mandola, Dévényi Zoltán (akusztikus és elektromos gitárok, hangszerelés), Mező Győző (hegedű, citera, vokál), Sassi Lilla (hegedű, vokál), Berki József  (basszusgitár), valamint Mády Gábor (dobok). Rajtuk kívül az ünnepi koncerten további kiváló zenészek  
tolmácsolásában hangzanak el az együttes jól ismert és újabb szerzeményei, népzenei feldolgozásai. Köztük a jazz 
és világzene világából jól ismert olyan muzsikusokat is hallhat a közönség, mint Csuhaj Barna Tibor (bőgő), Lakatos 
Ágnes (ének), Lázár Zsigmond (hegedű), Patrick McMullan (ének, gitár), Kardos Antal (billentyűk), Dömötöri Jenő 
(gitár), Tóth Dávid (basszusgitár), Dormán Imre (dobok) és Csizmár Zsolt (ütősök).