Falusi turizmus – a tanya, a nemzeti örökség része

A Közép-európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület 2003-i küldetésnyilatkozatából tudható: „az egyesület pártoktól független civil szerveződés, és fő célja a közép-európai kapcsolatok ápolása” a Kárpát-medencében és Európa-szerte. Ugyancsak ott olvasható, hogy a KEP-törzsasztal célja egy rendszeres és kellemes összejöveteli lehetőség… Ezúttal jóval többről volt szó.  Díjátadással kezdődött: a „közép-európai Pannonia szenátora” kitüntető oklevelet Esterházy Antal, a KEP elnöke adta át odaadó és példamutató munkásságáért dr. Csizmadia László főiskolai tanárnak, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) elnökének.

A kitüntetett az Országgyűlés kastélyok, várak és falusi turizmus albizottsága napi munkájáról számolt be, ott elmondott összefoglaló szakmai elemzést ismertette: jogszabályi háttérről, lobbizásról, tervekről, támogatásról, adózásról… Úgy véli, hogy a turizmus maga az élet – azzal a megkötéssel, hogy el kell hozzá hagynunk időlegesen az otthonunkat. Ráadásul a falusi turizmusnak multiplikátori szerepe van ma. Fölidézte a kezdeteket, az 1920-as, 30-as éveket, amikor önzetlen, áldozatkész módon szerveződött az akkor (is) nehéz gazdasági környezetben a falusi turizmus, és meglehetősen rövid idő alatt látványos sikereket ért el: 1936-ban már 258 faluban működött a rendszer, 1944-ben (!) pedig megtartották a mozgalom első konferenciáját. Dr. Csizmadia  véleménye a jelenről: a legfontosabb a gazdasági ösztönzők, az adórendszer, a törvényi szabályozás megalkotása. Ne feledjük: a falusi turizmus egyik fő helyszíne „a tanya, a nemzeti örökség része”.

A Közép-európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület törzsasztalánál ez alkalommal négyoldalú együttműködési megállapodást is aláírtak a falusi turizmus fejlesztésének szolgálatában. A szervezetek és az aláírók: az Országgyűlés falusi turizmusért albizottság nevében Kovács Ferenc elnök, a KEP nevében Esterházy Antal elnök, a FATOSZ nevében dr. Csizmadia László elnök, a (meglehetősen rejtélyes nevű) Magyar TDM Szövetség nevében pedig Balogh Károly elnök. (A TDM rövidítés, sajnos, feloldva sem mond sokat az átlagembernek: Turisztikai Desztináció Menedzsment.)