Fesztivál a Gödör Klubban – ötéves a Közép-Európa Táncszínház

Öt évaddal ezelőtt, 2006 szeptemberében – egy korszak lezárulta után – olyan új felállásban kezdte meg munkáját a Közép-Európa Táncszínház, mely egyedi a hazai független kortárs táncszínházi életben. Szögi Csaba művészeti vezető új társulatot hívott össze fiatal, frissen végzett táncosokból, (nagyrészt a MU Terminál legelső csapatából), a társulat előadásainak elkészítését pedig meghívott alkotókra bízta. Az első évad három meghívott koreográfusa – Duda Éva, Hámor József és Gergye Krisztián – lehetőséget kapott az alkotása nyugodt és professzionális körülmények között, és megkapta a KET-es csapatot, hogy dolgozzék vele, tanítsa, vezesse a fiatal táncosokat művészi útjukon. Így a KET műhelye a kísérletezés, az újat keresés terepe lehet alkotóknak és táncosoknak egyaránt.

A KET azóta is ezt az utat járja: állandó társulattal és meghívott (gyakran visszahívott) koreográfusokkal hozza létre évi 2–3 bemutatóját. Megfordult itt időközben Pataky Klári, Katona Gábor, Réti Anna, Jónás Zsuzsa, az új társulattal táncosként induló Virág Melinda.

Az ötödik, a „mini évforduló” alkalmából a KET ötnapos fesztivált szervez, amelyen minden este más-más produkcióval mutatkozik be az aktuális társulat. Három koprodukció és a KET két saját előadása alkotja a programot. Dudát, Gergyét és Hámort összekapcsolja a többi között, hogy időközben mindhárman Harangozó-díjjal elismert koreográfusok lettek, illetve, mára mindhárman saját csapattal, önálló formációkkal hozzák létre bemutatóik többségét. A három vendég alkotó társulata meghívást kapott a KET Fesztre. A Duda Éva Társulat a Movein’ című improvizáción alapuló performanszt, Gergye Krisztián Társulata a Danse Macabre-t, Hámor József Gangaray Dance Company-ja pedig az ArTeRrOr című előadást – melynek premierje a fesztivál része lesz – mutatja be a KET táncosaival közösen. Az idei évad két új, saját, KET-es bemutatója is látható lesz a Gödör Klub Spicc Színpadán: Jónás Zsuzsa Visszavonhatatlan című darabja, és az Io sono, mely egyedülálló darab, hiszen a társulat tagjai ezúttal külső alkotó nélkül, saját belső energiáikat használva alkottak maguknak előadást. Az előadások megtekintése és a táncoktatás pénzbe kerülnek. 

A jubileum alkalmából fotókiállítás is készül a KET múlt öt évéből Villanások címmel. Az érdeklődők Dusa Gábor, Kenyeres Csilla és Lékó Tamás munkáit tekinthetik meg a Gödör Klubban a fesztivál ideje alatt. Hétfőtől csütörtökig napközben lehetőség nyílik tánctanulásra is: Maday Tímea Kinga és Hámor József várja foglalkozásaira a reménybeli táncosokat.