Édes élet: győzött a mákos-fehércsokis almatorta

A Magyarország cukormentes tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét az idén a solymári Hesz Rita nyerte meg a mákos-fehércsokis almatorta alkotásával.

Kijelenthetjük: fő az egészség, hiszen a győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot sem, kedvező szénhidrát- és kalóriaértékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető, és ezzel együtt is nagyon finom. A zsűri a döntőben tíz torta közül választotta ki a legjobbat, és különdíjakat is osztott, mert bizony annyira meggyőzőek voltak az alkotók és alkotásaik.

A Magyarország cukormentes tortája háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be alkotásaikat. A legnépszerűbb alapanyag az idén a málna, a mák, a szilva, a kávé és a pisztácia volt, bár olyan különleges alkotóelem felhasználására is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a hibiszkusz, a cékla, a kecskesajt és a bab.

A zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a szempont-rendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország cukormentes tortája versenyen. A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, és fontos szempont volt a versenyművek energiatartalma meg szénhidrátértéke is.

A 10 döntős torta kóstolása után a Zila László cukrászmester által vezetett zsűri kihirdette az idei verseny legjobbját, amely a Mákos-fehércsokis almatortalett.  A győztes édesség készítője, Hesz Rita a torta harmonikus ízvilágával vívta ki a zsűritagok elismerését. Az édesség kedvező tápérték-adatai: szeletenként 10,5 g szénhidrát és 202,8 kcal. A nyertes hobbicukrász a háziverseny fődíját, a Beurer Medical Hungary Kft. HealthManager csomagját kapta.

A Magyarország cukormentes tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az Okos Dcont vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont ETALON vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel, melyet a Bence kedvence torta készítője, Éber Zsuzsanna vihetett haza.

A versenyeken évről évre egyre többen vállalkoznak arra, hogy gyógynövényt vagy gyógyhatású alapanyagot használjanak fel tortájuk megalkotásához. A zsűri asztalán az idén is sorakoztak különleges kreációk, melyek közül különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb alkotást. Alkonyat tortájával Szántó Éva nyerte a különdíjat, mely egy gyógyteákat és könyveket tartalmazó csomag, a Diabess Kft. felajánlásából.

Valamennyi döntős átvehette a verseny támogatóinak ajándékait, valamint a 100%-ban természetes összetételű, Great Taste-díjas hidegen sajtolt olajokat, gluténmentes liszteket és magkrémeket gyártó Grapoila termékcsomagját is.

A háziverseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a díjazott receptek hamarosan nyilvánosak lesznek az alapítvány blogján. Édességet kedvelni, bátran fogyasztani a plusz kilók gyarapodásának réme: most az újdonságokkal lelkiismeret-furdalás nélkül és jóizűen megtehetjük – akár a betegség szab korlátokat, akár csak figyelni akarunk táplálkozásunkra. Ma már annyi nagyszerű alapanyag áll rendelkezésre, hogy fantáziával, kreativitással és némi konyhai ismerettel bátran vághatunk bele az amatőr cukrászkodásba.

Mákos-fehércsokis almatorta.

A Magyarország cukormentes tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Zsolnay Kávéház és a Wessling Hungary Kft.

A profi cukrászok versenyében az idei győztes a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián hozzáadott cukor nélkül készült alkotása, a Beszterce rózsája elnevezésű torta lett.