A 77 Elektronikának köszönhetően: orvosi távszolgáltatás cukorbetegek számára

Adat alapú egészségügyi ellátást és ténylegesen működő online orvosi távszolgáltatást tesz lehetővé, hogy az idén ősszel – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül – a Dcont® eNAPLÓ-t sikerült integrálni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). A fejlesztés minden érinett fél számára előnyös, hiszen a beteg az eddiginél nagyobb biztonságban érezheti magát, az orvos valós adatokra támaszkodhat a kezelés beállításakor, az állam pedig – remény szerint – még hatékonyabb egészségügyi ellátásban részesíti a betegeket. 

A Dcont® eNAPLÓ telemedicinás (= az egészségügyi ellátásban részesülő és az ellátó személy közvetlenül nem találkozik; a kapcsolat valamilyen távoli adatátviteli rendszeren keresztül jön létre) rendszert fejlesztő 77 Elektronika Kft. célja, hogy elérhetővé váljék a napi betegellátásban a cukorbetegség-kezelést teljeskörűen támogató online orvosi távfelügyeleti megoldás. Ennek egyik fontos feltétele teljesült 2022 őszén azzal, hogy a Dcont® eNAPLÓ rendszerbe feltöltött vércukoradatok automatikusan szinkronizálódnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT), így az egészségügyi dolgozók azonnal hozzáférhetnek.

Magyarországon a vércukor-önellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen lehetővé a cukorbetegek számára. A teljesen magyar tulajdonú cég 1986-ban kezdte el árusítani az első, saját fejlesztésű Dcont-készülékét, a vállalat azóta a magyarországi vércukormérő-piac vezető szereplője.

A Dcont-család legújabb típusai ±8 százalékos hibahatáron belüli, csaknem klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzéskor. Legújabb fejlesztésű „okos” vércukormérő készülékei pedig Bluetooth-on keresztül, szintén a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel is összekapcsolhatók.

A 77 Elektronika Kft. 2010-ben helyezte üzembe az első, hazai, telemedicinás rendszert, a Dcont® eNAPLÓ-t, és később a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást, ami az orvosok és betegek számára is ingyen elérhető támogatást nyújt a betegség kezelésében.

A rendszert használók esetében tehát már nem szükséges a vércukormérő memóriájából előhívni az adatokat, vagy végiglapozni a betegek diabétesznaplóját, az egészségügyi dolgozóknak elég csupán a megszokott EESZT felületen megnézni az értékeket.

Ráadásul a két rendszer összekapcsolása is nagyon egyszerű: a kapcsolódás a páciens eNAPLÓ-profiljából kezdeményezhető, majd az EESZT ágazati portálon az orvos TAJ-számmal azonosítja a beteget, és ezáltal már létre is jött az eNAPLÓ és EESZT PHR (Patient Health Record) fiók összekötése, és megkezdődhet az adatok szinkronizálása.

A kezelőorvos innentől kezdve bármikor hozzáférhet a páciense vércukorszint-értékeihez. A rendszer használatának köszönhetően valódi adat alapú egészségügyi ellátás valósulhat meg, illetve elkerülhetők a szükségtelen orvos–beteg találkozások.