Egészséget veszélyeztető szer lengyel tojásban

Az ellenőrzött termelésből származó, biztonságos magyar étkezési tojások fogyasztását részesítsék előnyben a hazai vásárlók! – hívja fel a figyelmet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség). A külföldi előállítású, importált tojások sokszor humán-egészségügyi kockázatokkal járhatnak.

Nemzetközi híradások arról számoltak be az utóbbi időszakban, hogy az emberi egészségre is ártalmas szennyeződéseket mutattak ki étkezési tojásokban. Holland és német értesülések szerint egyes tojástételekben ismét fipronilos rovarirtószer-maradvány jelent meg, a napokban pedig a lengyel állatorvosi szolgálat hívott vissza a piacról több mint 4 millió étkezési tojást, mert a megengedettnél magasabb antibiotikum-tartalmat észleltek bennük.

Az újabb nemzetközi esetek is rávilágítanak arra, hogy a külföldi előállítású, importált tojások fogyasztása humán-egészségügyi kockázatokkal járhat – szögezi le a Tojásszövetség. A lengyelországi állapot magyar szempontból is különösen fontos lehet, mert a külföldi étkezési tojások zöme Lengyelországból érkezik a magyar piacra. Ezért a szövetség felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az importált termékek helyett az ellenőrzött és nyomon követhető termelésből származó magyar étkezési tojások vásárlását részesítsék előnyben.

A magyar gazdaságokban termelt tojások kiváló minőségűek és biztonságosan fogyaszthatók – húzza alá a Tojásszövetség. A sokszor bizonytalan eredetű és tisztázatlan beltartalmú külföldi termékekkel szemben a magyar gazdaságokból származó tojások nyújthatnak megfelelő minőségi garanciákat a fogyasztók számára.