Egy élet öt tételben

Anne Griffin ír szerző első regénye, a Legvégül berobbant a világ irodalmi életébe, és az olvasók érdeklődése, szeretete felröpítette. (Az írónőt ábrázoló kép forrása: https://thegloss.ie/get-to-know-bestselling-debut-author-anne-griffin)

Az idei tavaszon magyarul is megjelent regény immár tizenhat nyelven hódít. A rövid ismertetők alapján gondolhatnánk valami szentimentális mesét kapunk, de nem.

Egy írországi vidéki szálloda bárpultjához telepedhetünk a 84 éves Maurice Hannigan mellé azon a szombat éjjelen, amikor öt itallal mond el öt pohárköszöntőt élete legmaghatározóbb szereplőire. Az elsőt a fiatalon elhunyt bátyja, Tony emlékére üríti. Egy üveg barnasör mellett megismerjük a gyerekkort. Kibontakozik előttünk a testvéri összetartozás ritka példája, a korabeli Írország világa, szokásai. A fiú halálának körülményei és ennek mély hatása Maurice életére.

A második pohárköszöntő a nagyon várt Mollynak, Maurice halva született kislányának szól. A 21 éves, hordóban érlelt Bushmills ír whiskey tökéletes választás egy régi lelki sebre.

Maurice és felesége, Sadie mindössze tizenöt percig tarthatták kezükben a lányukat, ám életük hátralévő részében mindvégig velük maradt. A fiatal szerelmespár élete, gyermekvállalási harcai megindítóak. Fiuk, a felnőtt életét már távol, Amerikában élő Kevin a másodszülöttjük, kiteljesítette, bearanyozta házasságukat.

A harmadik köszöntő a sógornőjének, Noreen-nek szól. Ismét egy üveg barna sör. A családi titkok előbb-utóbb mindig kiderülnek. Sorsfordító erejük meglepő. Elgondolkodtató, menyire megváltoztatja az ember jellemét, gondolkodását egy-egy betegség. Az élethosszig jelenlévő problémákon a családtagok összetartó szeretete óriási erővel segíti át azokat, akiknek sérült, vagy beteg egy szerettük.

Kevin következik a sorban. Jefferson’s Presidential Select whiskey mellett a fiú életéről és a családi háttér meghatározó erejéről kapunk képet. Hogyan és miként vált sikeres újságíróvá, jutott ki az államokba. Feleségével, két gyermekével messze már a szülői háztól, végül is fájóan eltávolodva apjától.

„Mindig utoljára hagyom a legjobb dolgokat” mondja Maurice. Az utolsó pohárköszöntő Midleton Whiskeyvel természetesen az elveszett szerelemnek, Sadienek, a feleség emlékének szól. Maurice megismerkedése, példás és kitartó, küzdelmes életük foglalja össze az élettörténetet.

Az öt tételt átjárja, összeköti a nagy titok, amely egy VIII. Edward király aranyérmének a sorsa körül bonyolódik. A numizmatikusokat is olyannyira izgalomba hozó érme egyik példánya fontos része ennek a történetnek. A hírhedten hiú király megszegte anno a protokollt: megtagadta, hogy jobbra nézzen a portréja elkészítésekor. Aztán lemondása miatt az érmét sosem hozták forgalomba, és „sosem volt pénzérme” néven vált ismertté. Egy ilyen VIII. Edward érme 2014-ben rekordot döntött egy brit árverésen: 516 ezer angol fontért kelt el.

Anne Griffin lenyűgöző regényében a „sosem volt pénzérme” egyik példánya bukkan fel az ír faluban, Rainsfordban. Állítólag pókeren nyerte VIII. Edward egyik inasától a helyi földbirtokos, Hugh Dollard, a részeges zsarnok.

A Legvégül szép történet, amelyben nagyszerű egyensúllyal van jelen szomorúság és humor, fanyar hétköznapiság és melankolikus költőiség. Az egész könyvet átjárja a bölcs életismeret. A szereplők finom, érzékletes jellemrajza, amelyben néhány szó, vagy gesztus életet varázsol a figurákba, hogy a végére személyes ismerősnek érezhessük őket.

Maurice Hanningan olyan ember, aki a semmiből teremtette meg önmagát, egész gazdaságát és tisztes vagyonát. Legvégül, bár egyedül maradt, az emlékei körül veszik, elkísérik a szálloda erre az egyetlen éjszakára kivett nászutas lakosztályába.

A záró epizód az élettől való búcsú. A férfi megnyugodva és sorsát elfogadva írja meg utolsó üzenetét a fiának. Immár elrendezte a sorsát, lezárja az öregség magányos idejét, a számvetés véget ér. Maurice döntését a reményes találkozás őszinte vágya hatja át, egyetlen szerelme után készül.
Anne Griffin 1969-ben született Dublinban. A főiskola és egyetem után nyolc évig egy könyvesbolt hálózatnak dolgozott. 2013-ban kezdett el írni. Tavaly, immár ötvenévesen publikálta első regényét, és bár novellistaként már sikereket és díjakat tudhat maga mögött, mégis csak ekkor érkezett meg arra a pontra, ahol magabiztosan, mély érzelmekkel írja le az élettapasztalatokat, amelyeket egy idős ember magában hordoz. Őszinte, megrendítő lelki utazásra viszi el olvasóit.

A szerzőről bővebben itt. A könyvről itt.