Soros György egymillió eurót ad a vírus elleni védekezésre Budapestnek

A 444.hu publikálta elsőként a Nyílt Társadalom Alapítvány közleményét, amely szerint Soros György egymillió euróval támogatja Budapestet a koronavírus elleni küzdelemben. (A nyitó kép forrása: Euronews)

Soros György, a magyar származású amerikai filantróp üzletember, közgazdász az üzenetében hangoztatja: „A világjárvány nem ismer határokat: sem országok, sem emberek között. Mindannyian veszélyben vagyunk. Sokakat azonban különösen fenyeget a járvány: a sokszor zsúfolt idősotthonok lakóira és a hajléktalanokra gondolok, akik között sok az időskorú. Akik most elvesztik a munkájukat, a munkásszállók törékeny biztonságát, szintén a hajléktalanná válhatnak, ahol a tömeges fertőzés esélye igen magas.

A városok és a helyi önkormányzatok hatalmas kihívással találják szemben magukat. Amúgy is szűkös anyagi forrásokkal kell a rendkívüli helyzetben biztosítaniuk a város működését, a szociális ellátást. Budapesten születtem a nagy gazdasági világválság idején, alig egy évtizeddel a spanyol influenza pusztítása után. A járvány akkor több ezer halottat hagyott maga mögött Budapesten. A városban éltem át a II. világháborút, a nyilas uralmat, az ostromot. Jól emlékszem azokra az időkre, tudom mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között. A szülővárosom lakói iránti szolidaritás jegyében az általam alapított Nyílt Társadalom Alapítványok 1 millió eurót adományoznak Budapestnek a példátlan vészhelyzetben.”