Ördögkatlan: egy hét múlva kezdődik a 12. fesztivál

Tizenkettedszerre is öt napig jók leszünk és nem normálisak! Avagy mivel készül a mezítlábas össz-művészeti fesztivál az idén? Több mint 600 program ö nap alatt Baranya négy idilli településén – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott tudósításában Szemerédi Fanni, az Ördögkatlan-fesztivál sajtófőnöke. Majd így folytatja:

Öt napon át a jobbik felünket mutatjuk fel – hogy méltók legyünk a Katlan két védnökéhez: Cseh Tamáshoz és Törőcsik Marihoz. Tíz éve már, hogy Cseh Tamás nincs velünk. És mégis velünk van mindig. Az idén a Cseh Tamás Szobában Márta István mesél, Víg Mihály zenél, filmeket vetítünk egész nap, bárki leülhet a pianínóhoz, hogy Cseh Tamást idézze a billentyűk s húrok segítségével. Bereményi Géza és Másik János a Keresztben jégesőt hozzák el.

A benini BIM-együttes:

A csodálatos német táncosnő, Pina Bausch (1940–2009) emlékére a világ minden táján vállalkoznak kicsik-nagyok, idősebbek-fiatalok, táncosok és nem táncosok is, hogy a négy évszakot jelelve-mutatva-táncolva sétáljanak Louis Armstrong zenéjére. Erre, vagyis a Szegfű-vonulásra hívjuk a katlanozókat is: fesztiválozókat, helyieket, fellépőket, szervezőket, mindenkit, aki él és mozog, és van kedve nem csupán a tánc és a mozgás örömére, de a természet és egymás tiszteletére, az idő múlására és végtelenségére emlékeztetni saját magát és másokat, és közben összenevetni a többiekkel, ahogy ügyesen-ügyetlenül táncolva, egy ritmusban végigvonulunk Nagyharsányon a TranzDanz vezetésével. 

Népek és kultúrák találkoznak Baranya megye négy kis települése, Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és Villánykövesd utcáin és terein. Both Miklós Ukrán udvarának vendégei a Rozhanytsya együttes, és Rokytne falu énekesei. Négy napon keresztül részesei lehetünk a hagyományos polisszjai tavaszvárásnak, majd a szentivánéji szokásoknak, az aratás ünnepének és egy hagyományos ukrán esküvőnek, járhatunk tavaszi körtáncot, megtisztulhatunk a tűz és víz által, átélhetjük a fiatalság éjszakáját, énekelhetünk, ehetünk, ihatunk, mulathatunk.

Nyugat-Afrikából érkezik a BIM, azaz a Benin International Musical zenei és rádiós kezdeményezés, az Amerikai Egyesült Államokból, Kaliforniából az ősrobbanással felérő, 19 fős Mission Delirium Brass Band (a nyitó képen), Franciaországból a 11 tagú, mindig vidám Opsa Deheli, és persze itt lesznek a Katlan visszatérő „őrült franciái”, a Wombo Orchestra tagjai is. Az ő ritmusaikra felel a hazai pályáról a Budapest Klezmer Band és Falusi Mariann, a Romungro Gipsy Band, a Romano Drom és a Besh o Drom.

Angol nyelvű színházi előadásokat is láthat az idén a közönség: az Örkény Színház által befogadott FÜGE produkció, a Mohácsi János által rendezett „A dohány utcai seriff” egy-egy alkalommal magyar, illetve angol nyelven szerepel a Katlan színházi műsorán. A Ki vagyok én? Lengyelország Amszterdamban című angol nyelvű monoopera pedig Hollandiából érkezik.

A K2 Színház (tagjai a fenti képen) megkísérli a lehetetlent: egy 8 (azaz nyolc!) órás előadásban színre viszi Hamvas Béla Karnevál című regényét. A világon először, hol máshol, mint Beremenden, az Ördögkatlanon? Ahol a Faluturisták is felbukkannak majd. Többször is. Friss bemutatóval, a 23 perc című előadással érkezik az Orlai Produkció, a Sztalker-csoport pedig Shakespeare-t dolgozza át „Vízkereszt, de amúgy mindegy” című új előadásában. A majdnem 100 színházi előadás között lesznek kőszínházi és független, budapesti és nem fővárosi, kortárs és klasszikus, egyetemi hallgatók, középiskolások, bábszínház, részvételi színház, közösségi és utcaszínházi projektek, improvizáció előadások.

A 12. Ördögkatlan díszvendégei: a Hagyományok Háza, a Jelenkor Kiadó és Reisz Gábor filmrendező. A Hagyományok Háza sokszínű programjai Villánykövesd pincesorait fogják benépesíteni. A kézműves tárgyak kiállításai és a mesterség-bemutatók mellett lesz népi énektanítás, minden délután és este kicsiknek és nagyoknak is táncház és mesemondás, és olyan fellépők várják a közönséget, mint Berecz András, Szalóki Ági, a vajdasági Fokos zenekar, a csallóközi Csavar Színház.

A Jelenkor Kiadó szerzőivel – Boldizsár Ildikóval, Tompa Andreával, Simon Mártonnal, Peer Krisztiánnal, Szabó Imola Júliával, Babiczky Tiborral és Keresztesi Józseffel – a Vylyan Teraszon találkozhatnak a kortárs irodalom iránt érdeklődők. A beszélgetések mellett koncertek, felolvasószínházi előadások, kiállítások, hűs borok és gyönyörű kilátás várják a fesztiválozókat.

Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjét nem lehet elégszer megnézni, de a Katlanban nemcsak a generációs kultfilmmé vált első nagyjátékfilm, de a Nekem Budapest című, osztálytársakkal készített egyetemi skeccsfilm, és a második nagyjátékfilm, a Rossz versek is látható majd, mindezek mellett fellép a VAN filmzenekar, a rendezővel pedig Veiszer Alinda beszélget.

Mint minden évben, az idén is 0–99 éves korig mindenkinek szólnak a programok. A kicsik számos bábszínházi előadás mellett elmókolhatnak a Pécsi Pagony és a Pécsi Bölcsész Udvar gyerekprogramjain, vagy kipróbálhatják a kosaras körhintát és a kézi őrlőmalmot a Fabatka népi játszótér térjátékain, sőt cirkuszi műhely-foglalkozásokon is részt vehetnek a Fővárosi Nagycirkusz jóvoltából, aztán pöröghetnek-foroghatnak, dalolászhatnak a többi között a 15 éves Szalóki Ági gyerekzenekar vagy Halász Judit (jobb oldali kép) koncertjein.

Először lép az Ördögkatlan színpadára Dés László és Tóth Vera: közösen ad koncertet Villánykövesden; Kulka János, aki a Fidelio teremben látható a Dollár Papa Gyermekei Trafóban bemutatott Árvácska című előadásában, valamint Koltai Róbert is a Batang felé című előadással. Mautner Zsófi segédséfje Mucsi Zoltán lesz egy közös főzőcskézésben. Sok-sok régi Katlanlakót is felfedezhetünk a programban: nem maradhat ki Pepe, a Kiscsillag, a Quimby, a 30y, Háy János új irodalomtörténetét mutatja be, Göttinger Pál a kisharsányi Kovács Udvarház kapitánya, Dinyés Dániel felel a beremendi nagykoncertért, ezúttal Kodály Háryját hallhatjuk, melynek mesélője a nagyszerű Fodor Tamás.

A fesztivál szervezői a környezettudatosságra is szeretnék felhívni a Katlanozók figyelmét – nem csak környezetkímélő tippekkel, de programokkal is. A többi között a Dráva árterében tett sétával, egy előadással, fejtörőkkel, játékokkal vár mindenkit a WWF Magyarország. Nagyharsányban letáborozik a ZöFi – Zöld Fiatalok, egy kreatív fiatalokból álló alkotóközösség, mely progresszív szemléletet képvisel a zöldszervezetek közösségén belül. Mellettük megjelenik a Fridays For Future Magyarország, és a Belzebub Projekt is – utóbbi hulladékból fog ördögfigurát építeni a fesztiválozókkal együtt.