Homályos és „bagatell” ügyek

A Civitas Intézet Gazdasági és Társadalomtudományi Kutató Zrt. és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös kiadásában jelent meg a Korrupció Magyarországon 2010–2018 alcímet viselő Fekete könyv. A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítette. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak.

Összeférhetetlenség Homolya Róbert a fejlesztési minisztérium közlekedéspolitikáért felelős jelenlegi államtitkára 2010 után kulcspozíciót töltött be a közbeszerzési felügyelet területén. Életrajza szerint 2004–10 között a Homolya Ügyvédi Iroda vezetője, majd az uniós pénzeket kezelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végrehajtási elnökhelyettese, ezután a Miniszterelnökség, Fejlesztési Irodát vezető helyettes államtitkára volt, 2014 után pedig miniszteri biztos és a Közbeszerzések Tanácsának tagja és a Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottság elnöke is volt. Homolya ellen 2010 óta folyt OLAF-vizsgálat, melynek eredménye 2018 elején került nyilvánosságra. Az OLAF Homolya esetében 8 projektben összeférhetetlenséget állapított meg, amiért közbeszerzési tanácsadó cégekben volt érdekelt, részt vett egy sor uniós projekt előkészítésében és ezeknek a beruházásoknak egy része még folyamatban volt, amikor az NFÜ elnökhelyettesévé nevezték ki. Hat esetben végül elfogadták a magyar ellenérveket, de két projektnél teljes korrekciót javasoltak: a székesfehérvári Szent István Múzeum 651 milliós és az abádszalóki önkormányzat KEOP- finanszírozású 3,3 milliárd forintos beruházásának uniós támogatását kérnék vissza.

Homolya üzleti kapcsolatai és állami hivatala közt ugyanakkor többször találni kapcsolódást. A Pro-Vital 2000 Kft. közbeszerzési tanácsadó cég többségi tulajdonosa volt 2005 decembere és 2008 márciusa között, részesedését azonban eladta, így a 2009-ben megszűnt kft. jogutódjában, a Provital Zrt.-ben sem rendelkezett tulajdonrésszel. Ugyanakkor Homolya korábbi érdekeltségeiben offshore hátterű cégek bukkantak fel ekkoriban. A Provital a 2010 utáni időszak egyik legsikeresebb, uniós forrásból finanszírozott munkákat is elnyerő tanácsadócége lett és több korrupciógyanús ügyben is közreműködött. 2008 és 2009 között Homolya résztulajdonosa volt az Euro-Procure Kft.-nek is. Ez a cég a kormányváltás után konzorciumban elnyert egy 2 milliárd forintos tanácsadói megbízást, partnere, a Pacsika Ügyvédi Iroda 2006-2008 között szintén résztulajdonosa volt az Euro-Procure Kft.-nek. Mindkét fél tagadta, hogy bármi köze lenne korábbi üzleti kapcsolatuknak hatása lett volna az NFÜ tanácsadói megbízásának elnyerésének, Homolya azzal érvelt, hogy a közbeszerzési eljárások nem hozzá tartoznak. Ugyanakkor ő volt az uniós projektek Végrehajtás Operatív Programot monitorozó bizottság elnöke is, amely a megbízás forrása volt. Az NFÜ indoklás nélkül, de feltehetően a sajtóvisszhang miatt végül nem kötötte meg a szerződést a konzorciummal. Az Euro Procure Kft. (és Homolya egy másik, korábbi érdekeltsége, a Projekt.hu Bt.) a Provital alvállalkozói voltak az abádszalóki 3,3 milliárdos projektben.

Homolya úgy reagált az OLAF-vizsgálatára, hogy ezek „bagatell” ügyek, korábban pedig Lázár János is védelmébe vette akkori beosztottját. Homolya továbbra is befolyásos szereplő a közbeszerzések területén: sajtóhírek szerint az ő javaslatára vezették be a sokat bírált, százmilliárdos keretszerződéseket, melyek tanácsadási munkáiból a Provital is részesült. A Provital az Elios-ügyben is felbukkan: 2006 után Szekszárdon ez a cég (és jogelődje) bonyolította a közbeszerzési eljárásokat, de több esetben (így az Elios-tendernél is) kétszer szerződhettek ugyanarra a munkára. Homolya felesége, dr. Kertész Mariann neve a 2015-i, kartellgyanús kórházigép-tenderben bukkant fel.

https://24.hu/kozelet/2018/02/14/itt-az-uj abb-olaf-vizsgalat-homolya-robert- bagatell-ugye-33 -milliardba-kerulhet-nekunk/ http://nol.hu/belfold/osszeferhetetlen-lazar-janos-munkatarsa-1566637

Tanácsadó szerződések A Miniszterelnökség 2015 őszén írt ki 5 milliárd forint keretösszegű közbeszerzést jogi tanácsadói feladatok ellátására 2020-ig. Az első rész ellenértéke 1 milliárd 920 millió, a második és a harmadik részé – egyenként – 1 milliárd 440 millió forint. A nyerteseknek – egyebek mellett – évi 600 minőség­ellenőrzési jelentést és tanúsítványt kell elkészíteniük, évente legalább 300 szabálytalansági eljárásban tanácsadás és jogorvoslati képviselet a feladatuk, de többek közt évi 250 közbeszerzési-jogi véleményt is kell készíteniük. A tender nyertese 4,8 milliárdos ajánlattal – az Ész-Ker Kft., a Nagy és Kiss ügyvédi iroda, illetve az SBGK ügyvédi iroda konzorciuma lett. A 4,8 milliárdot nem a magyar költségvetés terhére fizeti ki a miniszterelnökség, hanem európai uniós forrásból, a KÖFOP-3.2.7 számú, a „A támogatáskezelés menedzsment feltételeinek biztosítása, színvonalának megőrzése a Miniszterelnökség közbeszerzés szabályossági ellenőrzési feladatainak ellátásánál” nevet viselő projekt keretében. 2016-ban a miniszterelnökség újabb, 669,2 milliós tendert írt ki – gyorsított eljárásban – a fentiekkel megegyező feladatok ellátására, amelyet az SBGK és az Ész-Ker konzorciuma nyert el. Ugyanebben az évben egy 60 milliós munkát is elnyert az Ész-Ker, szintén gyorsított eljárásban. 2017 januárjában 1,875 milliárdot nyert ugyanez a két cég a Miniszterelnökség tenderén uniós tenderekhez kapcsolódóan. 2018 januárjában a hvg.hu írta meg, hogy a 2017 februárjában az SBGK-val és az Ész-Kerrel eredetileg az év végéig kötött tanácsadói szerződést 2,1 milliárd forinttal és három hónappal toldotta meg a miniszterelnökség.

Az Ész-Ker többségi tulajdonosán keresztül, Kárpáti Péter Györgyön keresztül mind Garancsi Istvánnal, mind Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozható. Első nagyobb közbeszerzéses munkáit tíz éve a Lázár János vezette Hódmezővásárhelyen nyerte el. Az Ész-Ker Kft. egyike azoknak, akik a 420 milliárd forintos építőipari tenderhez kapcsolódó tanácsadói megbízást szereztek tavasszal a Nemzeti Fejlesztési Programiroda által kiírt, vitatott 5 milliárd forintos közbeszerzésen. A Nagy és Kiss iroda a Nemzeti Fejlesztési Programirodával és a Miniszterelnökséggel is kötött korábban százmilliós nagyságrendű közbeszerzési tanácsadói szerződést, az SBGK egyik fontos munkatársa pedig – az Átlátszó szerint – Bajkai István VII. kerületi alpolgármester, a Fidesz alapító tagja, a párt támogatója és jelenlegi egyéni képviselőjelöltje. Bajkai ügyvédként többször képviselte már az Orbán család tagjait – köztük Orbán Ráhelt, amint az az Index róla közölt portréjából kiderül. Az SBGK ügyvédi iroda korábban adott tanácsot a Fővárosi Közbeszerzési és Lebonyolító Kft.-nek (FKL) az M3 metró felújításának közbeszerzéseivel kapcsolatban. Az I. kerületben lakást kapott dr. Torma Szilvia vezette FKL egyik alvállalkozója az Aponius Consulting Kft., amelynek szaktanácsait egy olyan, 64 milliós keretből fizették (a keret erejéig), amelynek felhasználására nem kellett közbeszerzési eljárást kiírni. Az Aponius Consulting Kft. tulajdonosa szintén Bajkai István.

https://blog.atlatszo.hu/2016/06/megvannak-a-miniszterelnokseg-5-milliardos- tanacsadoi-tenderenek-nyertesei/

http://hvg.hu/itthon/20180108_Miniszterelnoksegi_szerzodesek https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/otmilliardos_kozbeszerzesi_tanacsadast nyert ket regi motoros a miniszterelnoksegtol.628954.html