Gyermekbiztonság úton, útfélen

Számos országban a biztosítás világnapja, és ezen a napon, azaz szeptember 20-án ünneplik a gyermekek napját is. Nyolc közép-és kelet-európai ország lehetőségként tekint erre a napra, amikor közös cselekvéssel tudja növelni a gyermekek biztonságát, elsősorban a közúti forgalomban. (A nyitó kép forrása: Rhein Zeitung.)

(A felvétel forrása: de.dreamstime.com)

A gyerekek a felnőttektől eltérően viselkednek a közutakon. Másként látnak, hallanak, éreznek, más szemszögből érzékelik a környezetüket, és hamar elterelődik a figyelmük. Így könnyen érheti őket baleset.

A gyerekeknek ezért a lehető legnagyobb védelemre és támogatásra van szükségük, hogy a legjobban fel legyenek készítve a biztonságos életre. Mégis: minden erőfeszítés ellenére, naponta történnek a gyerekeket érintő súlyos balesetek.

A rendőrség és a közlekedésbiztonsági intézetek erőfeszítéseinek, a társadalom növekvő elkötelezettségének, az infrastrukturális módosításoknak, valamint technikai-digitális haladásnak köszönhetően – szerencsére – csökken a balesetek gyakorisága és súlyossága. Ám egy tragédia is sok, ezért széles körben összehangolt együttműködés kell ahhoz, hogy elérjük az Európai Bizottság Vision Zero kezdeményezése által kitűzött célt, azt, hogy senki se váljék közúti baleset áldozatává.

Bejegyzés megtekintése

Azért, hogy különösen a gyermekeket védendő, a lehető leghatékonyabban csökkenjen a balesetek kockázata, a biztonság hete jó tapasztalatai alapján – magyar kezdeményezésre – bolgár, horvát, lengyel, magyar, osztrák, román, szlovák és szlovén biztosítási, valamint közlekedésbiztonsági szervezetek, hatóságok és oktatási intézmények egyesítették erőiket, hogy szeptember 20-án közösen, a gyermekek biztonságára helyezzék a hangsúlyt.

A közös kezdeményezés célja, hogy a gyermekek segítséget kapjanak a veszélyek felismeréséhez és a megfelelő kezelésükhöz, valamint, hogy ráirányítsák a figyelmet a tényre: mindannyian felelősek vagyunk a gyermekekért, hiszen ők a közúti közlekedés legsérülékenyebb szereplői.

A megelőző intézkedések, cselekedetek sorában vannak játékos biztonsági tréningek gyermekeknek, online vetélkedők és közösségi médiakampányok. Ilyenkor, ősszel különösen időszerű annak kiválasztása és megmutatása, hogy melyik az iskolába vezető biztonságos útvonal vagy a helyes, életet is megmentő magatartás a rossz látási viszonyok között.