Eldöntheti a gyermek sorsát a korai fejlesztés

Ma megkezdődött a korai fejlesztés hete a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatban – értesítette szerkesztőségünket Mosányi Emőke, az FPSZ főigazgatója. Ma már, köszönhetően az internetnek és az ismeretterjesztő könyveknek, köztudott, mennyire fontos és sorsdöntő a gyermekek korai fejlesztése. Hatékony és megnyugtató eredmény azonban csak szakemberek bevonásával érhető el. Minél fiatalabb korban ismerik fel a fejlődés egyenetlenségeit, tárják fel az okait, szüntetik meg az elmaradásokat, annál nagyobb az esély a harmonikus fiatal- és felnőttkorra.
 

A korai intervenció (megelőzés), az eltérő vagy megkésett fejlődésmenetű gyermekek komplex, tervszerű az egész családot segítő ellátása csakis az egészségügyi, szociális és köznevelési intézmények összefogásával valósulhat meg. A család segítése, ami a szűrést, komplex diagnosztikai vizsgálatot, a gyógypedagógiai fejlesztést, a tanácsadást, a különféle terápiás szolgáltatásokat, a gyermek számára a legmegfelelőbb közösségbe illeszkedését foglalja magába, természetesen mindig figyelembe veszi a gyermek állapotát és a család körülményeit is.

„A korai fejlesztés hetének célja, hogy felhívjuk a figyelmet a kora gyermekkori prevenció és intervenció fontosságára – írja tájékoztatójában a főigazgató asszony. – Tagintézményeinkben mától február 23-ig tanácsadással, bemutató foglalkozásokkal, előadással várunk minden érdeklődőt Budapest valamennyi kerületében.”

A korai fejlesztés hetének részletes programja itt tanulmányozható, tessék kattintani!