Nagy KRESZ-teszt diákoknak

Háromfordulós KRESZ-versenyt hirdet a DUE Médiahálózat és a Generali a Biztonságért Alapítvány. A játék ingyenes online teszttel kezdődött, amelyet bárki kitölthet, a következő két fordulóban viszont már csak a legügyesebb 14–24 év közöttiek vehetnek részt. A szervezők két nyertest hirdetnek, egyikük ingyen szerezhet jogosítványt, a másik jutalma egy robogó.

A Generali Nagy Diák KRESZ-teszt első fordulójában a kérdéssort – melyben a hivatalos KRESZ-vizsgához hasonlóan az idén már mozgóképes feladványok is szerepelnek – bárki kitöltheti április 30-ig a oldalon.

A második fordulóba és a döntőbe csak a 14–24 évesek juthatnak tovább. Mindkettő május 30-án lesz Budapesten. A szervezők a második fordulóba – ahol szintén KRESZ-tesztet kell kitölteni – a legügyesebben és leggyorsabban játszó ezer játékost hívják meg. Közülük választódik ki a legjobb 12, aki interaktív versenyen mutatja meg a tudását. A DUE Médiahálózat két fődíjat oszt ki, egy robogót, illetve lehetőséget egy jogosítvány ingyenes megszerzésére.

A tavalyi KRESZ-versenyen 14 ezren töltötték ki az online tesztet. Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának a legfrissebb statisztikája szerint a személyi sérüléses, ezen belül is a halálos közúti balesetek okozásában egyre több a fiatal, a kevés vezetési gyakorlattal rendelkező személyek aránya. Magyarországon a közúti balesetben meghalt, illetve megsérült személygépkocsi-vezetők mintegy hatoda még nem töltötte be a 24. életévét. A rendőrség szerint az érintett fiataloknak meg kell tanulniuk a közúti közlekedés szabályait, és a vezetői engedély megszerzése után minél előbb meg kell szerezni azt a gyakorlatot, mely a biztonságos önálló közlekedéshez elengedhetetlen.