Bécs is csatlakozott a Szabad Városok Szövetségéhez

Más városokkal együtt szeptember 16-án az osztrák főváros is csatlakozott a Szabad Városok Szövetségéhez. Michael Ludwig bécsi polgármester elektronikus formában juttatta el aláírását Budapestre.

A Szabad Városok Szövetségét Budapest, Prága, Varsó és Pozsony alapította 2019-ben. A kezdeményezés a többi között a demokrácia és a szabad választások mellett tesz hitet és harcol a jogállamiság kiüresítése és a populista nacionalizmus ellen – különös tekintettel a kisebbségek jogainak védelmére és a diszkriminációra.

Ludwig polgármester szeptember 16-án a Budapest Forum alkalmával írta alá a paktumot, hasonlóan a többi között Amszterdam, Barcelona, Tajpej, Párizs és Ljubljana polgármesteréhez. Az aláírás kapcsán elmondta:

„Főleg ebben a jelenlegi, változásoktól és kihívásoktól terhes politikai helyzetben fontos számomra, hogy Bécs is aláírja ezt a paktumot és ezzel újfent hangsúlyozzuk: Bécs egyet jelent az emberi jogokkal, a világra való nyitottsággal és a toleranciával – különös tekintettel a kisebbségekre és a szabadságra.”

Az osztrák fővárost a szeptember 16–17-én megrendezett Budapest Forumon Omar Al-Rawi, a bécsi közgyűlés tagja képviselte, aki a konferencia második napján találkozott Kerpel-Fronius Gábor budapesti főpolgármester-helyettessel. Az eszmecsere témája volt a többi között a Bécsben széles körben használt, ingyenes gargalizálós pcr-teszt, valamint Bécs okosváros-stratégiája és az ehhez kapcsolódóan a már megvalósult ötletek, elképzelések és tervek.

A városvezetők tárgyaltak a szociális lakásépítésről és a megfizethető lakhatásról. A budapesti városvezető kifejezte a magyar főváros készségét arra, hogy az eddiginél is elmélyültebb kapcsolatot ápoljon az osztrák fővárossal.