Már 10 Gb/mp-nél nagyobb sebesség is mérhető a Szélessáv.nettel

Megújult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internetsebességet mérő oldala, a Szélessáv.net. Az oldal segítségével már 10 Gb/mp-nél nagyobb sebességet is mérhetünk. Tavaly a külső használók csaknem kétmillió mérést végeztek el a független hatósági rendszeren.

Évről évre nő az igény az internetsebesség szolgáltatóktól független, szakszerű mérésére. Az NMHH Szélessáv.net szolgáltatása is egyre népszerűbb: 2015 óta több mint tizenkétmillió hardveres és csaknem kétmillió szoftveres tesztet futtattak le a rendszeren. Emellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mérőautói havonta milliónyi vizsgálatot végeznek. Mindezek az eredmények összesített, rendszeresen frissülő térképeken követhetők nyomon. A szolgáltatók szerint bontott, mérőautós vizsgálati eredmények, valamint a hardveres és szoftveres mérések is külön-külön térképen böngészhetők, így megtudható, hogy lakóhelyünkön melyik szolgáltató milyen sebességű internetet kínál. Ez azért is lényeges, mert a hirdetésekben sokszor olyan optimális internetsebességet szerepeltetnek, amely a valóságban szinte sosem érhető el. Ez a szám nagyban eltérhet a szolgáltatás részletes leírásában feltüntetett garantált internetsebességtől, amit a szolgáltató ténylegesen vállal.

A le- és feltöltési sebességet meglévő szolgáltatásnál is érdemes tesztelni, és összevetni a garantált értékekkel. A szoftveres méréshez célszerű regisztrálni az oldalon, akkor ugyanis a rendszer rögzíti a mérési eredményeket és pontos helyüket, idejüket. Ha a mért értékek hosszabb távon elmaradnak a garantált sebességtől, panaszunkat a szolgáltató még mindig elháríthatja arra hivatkozva, hogy a mi készülékünkben lehet a hiba, vagy azzal magyarázva, hogy egy internetkimenetet egyszerre több eszközön is használhattunk. Erre megoldást a hardveres mérés, amihez itt ingyenesen mérődoboz rendelhető. A használó közvetlenül az internetszolgáltatás végpontjára telepítheti az eszközt, ami heteken át különböző napszakokban végez méréseket, és rögzíti is az eredményt. Ha ezek az adatok is alatta maradnak a megkívánt internetminőségnek, az már alapja a reklamációnak. Az NMHH hardverének rendszeres, visszakereshető mérési eredményeit a szolgáltatók is ismerik és elfogadják.

Az NMHH a mérőrendszert 2015-i kezdete óta folyamatosan fejleszti. Jelenleg hardverrel 1 gigabites, szoftverrel akár 10 gigabites internetszolgáltatás mérésére is alkalmas a szelessav.net. Okostelefon-böngészőből pedig az 5G-hálózatok mérése is elvégezhető.

A mérőszolgálat tapasztalatai szerint a nagy internetsebesség a múlt években nagy kilengésekkel is jár: 1000 Megabit/mp-es elérés esetében 40-50 Mb/mp eltérés mindössze néhány százalék, ami a használói élményre nincs hatással, de vannak olyan előfizetések, ahol ez a 40-50 Mb/mp sebesség a maximum, tehát abszolút értéken nézve ez egyáltalán nem kevés.

A múlt hónapokban megújult a szoftveres merések háttér-rendszere és maga a sebességmérő is. Az internetsebesség, késleltetés, késleltetésingadozás és a csomagvesztés mérésén túl a Szélessáv.net olyan adatokat is megjelenít mérés után, amelyekkel pontosabban dokumentálhatók a mérés körülményei, ezzel is segítve az esetleges szolgáltatási hibák kivizsgálását.

Az NMHH mindenkinek a regisztráció utáni méréseket ajánlja. Ugyanakkor már regisztráció nélkül is, a böngészőben a teszt közben felugró ablakban a helymeghatározást engedélyezve olyan mérési jegyzőkönyvet kaphat a használó, amely letölthető, elmenthető vagy megosztható e-mailben, akár a Facebookon is.