Idejében szólnak: a média hatása a gyermekekre és fiatalokra

Október első két napján a Magyar Tudományos Akadémián rendezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a 10. nemzetközi médiakonferenciát. Az eseményre 33 hazai és külföldi előadó várható.

Soha nem látott módon és mértékben változtak a médiaeszközök és használatuk a gyerekek és a fiatalok körében az utóbbi évtizedek technológiai fejlődésének köszönhetően. Az eddig megtartott médiakonferenciák vizsgálatai, központi témái és probléma-térképei különös figyelemmel rögzítették a gyerekek, a családok és az egész társadalom életét is jelentősen megváltoztató  átalakulást. A változások irányait, a médiahasználat és a hatás kritikus pontjait feltáró és elemző kutatások hasznos támpontként szolgáltak a gyermekvédelem, a média értő és építő használatának segítéséért felelősséget érzők számára. Az idei konferencia középpontjában a média hatása, a jó és rossz gyakorlatok állnak.

A plenárison kívül szekcióülésekre is sor kerül. A témáik: jó gyakorlatok és az információs és kommunikációs technológiák,  eszközök az oktatásban, médiapedagógia, módszertan, továbbá a digitális függőség, mint a modern kor betegsége. Mit mond erről az Egészségügyi Világszervezet?

A gyerekek és fiatalok médiahasználati szokásainak, illetve az elmélyülő digitális identitásuk kialakulásának nyomon követése és megértése folyamatos kihívás a témakörrel foglalkozók számára. Az utóbbi évek során a gyerekek és fiatalok életében a közösségi média a tájékozódás, a szórakozás és a társas kapcsolatok első számú helyszínévé lépett elő.

A közösségi média tudatos, a világ és önmagunk megismerését hatékonyan segítő, ugyanakkor biztonságos, azaz a felkészítés a kockázatokat a lehető legkisebbre csökkentő használatára a szülők, a pedagógusok, a hagyományos és online média és az ezzel foglalkozó állami és civil szervezetek közös feladata és felelőssége. Ez azonban csak akkor lehet sikeres, ha az érintettek ismerik ezt a világot, és megpróbálják megérteni a gyerekek és fiatalok igényeit, indíttatásait és aggodalmait. 

A konferencia szervezői olyan előadókat hívnak meg, akik friss kutatásokat végeztek a témában. A múlt évek gyakorlatához hasonlóan az eszmecsere ezúttal is követhető online a www.gyermekmento.hu honlapon, illetve a Gyermekmentő Szolgálat és a Safer Internet Program Facebook oldalain. A szervezők az összes előadás videóját és bemutatóját október végéig feltöltik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Youtube-csatornájára.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európiai Unió biztonságosinternet-programjának (SIP) hazai koordinátora és tudatosságnövelő központja. Ebből a célból az idei első félévben a SIP oktatói kereken 13 ezer gyermeket, 1400 tanárt, szülőt és döntéshozót képeztek tovább, 57 fővárosi 68 vidéki helyszínen, összesen 757 alkalommal.