Elképesztő ingatlandrágulás Nyugat-Magyarországon és a fővárosban

Több mint 50 százalékkal nőttek tíz év alatt az ingatlanárak a nyugat-magyarországi térségben – derül ki a Duna House elemzéséből. Ez a drágulás azonban meg sem közelíti a fővárosi értékeket, ahol ez idő alatt megkétszereződtek az ingatlanárak.

Negyven százalék feletti növekedés tapasztalható a dél-alföldi és a közép-dunántúli régióban is. A skála másik végén Észak-Magyarország kapott helyet, ahol viszont alig nőttek az ingatlanárak.

A leglátványosabb áremelkedés az ország három pontján tapasztalható: az élen Budapest áll; hasonlóképpen keresettek az ingatlanok a nyugati határ mentén, valamint a dél-alföldi nagyvárosokban (Kecskemét, Szeged) és környékükön.

Az ország északkeleti városaiban azonban alig nőttek az árak a 10 évvel ezelőtti értékekhez mérten. Kiemelten az észak-magyarországi régió településein maradtak szinte változatlanok az árak, csupán 8 százalékos növekedésről beszélhetünk a három, északi megye városaiban. A második legalacsonyabb áremelkedést az észak-alföldi térségben tapasztalható, ahol 30 százalék alatt maradt a változás.

Növekvő sorrend szerint vizsgálva a régiókat a dél-dunántúli megyék következnek, 37 százalékos árnövekedéssel, amelyet éppen csak túlszárnyalt Pest megye, a maga 39 százalékos értékével.

A városi lakásárak változása régiónként (2008-2018)

A budapesti ingatlanok árának emelkedése európai összehasonlításban is kirívó, hazai viszonyok között pedig ez még inkább így van – mondta el tudósítónknak Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.