Egyre több a panasz az építőiparra – vizsgálódik a Versenyhivatal

Egyre több panasz érkezik a Gazdasági Versenyhivatalhoz az építőiparra: aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. A nemzeti versenyhatóság továbbra is kiemelten kezeli a drasztikus áremelkedésekkel és egyéb káros piaci folyamatokkal összefüggő panaszokat. (A nyitó kép forrása: Deutsches Architektenblatt.)

Az utóbbi egy hónapban megnövekedett a Gazdasági Versenyhivatalnál az építőiparral kapcsolatos jelzések száma, amelyek súlyos problémákra utalnak az érintett piacon. A jelzések alapján a fogyasztók és cégek leginkább a kiskereskedelmi piacon, vagyis az építőanyag-kereskedők, tüzépek szintjén érzékelik a problémákat, amelyek összefüggenek az utóbbi idők áremelkedésével. A panaszok alapján egyes termékekből bizonyos helyeken áruhiány alakulhatott ki, a kereskedések pedig a beszerzési árak gyors változásaiból fakadó kockázatokat igyekeznek áthárítani a vásárlókra. A jelzések szerint a drágulás leszűkíthette a vásárlók reklamációs lehetőségeit, gyakori a teljes vételár előre fizetése és a hibás teljesítés.

A versenyhatósághoz érkezett jelzések értékelése folyamatban van, látható azonban, hogy az építőipari piacon folyó tendenciák rengeteg fogyasztónak és vállalkozásnak okoznak gondot.

A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. A hatóság szakembereiből felállított munkacsoport kiemelten elemzi a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és jelzéseket.

Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020 októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is.