Téglaárak: rajtaütés formájában vizsgálódik a Versenyhivatal

Folytatja helyszíni kutatás-sorozatát a Gazdasági Versenyhivatal a kerámia falazóelemek piacán. A versenyhatóság a rajtaütések során országszerte gyűjtött forgalmazói adatokat a strukturális piaci problémák feltárásához.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrég gyorsított ágazati vizsgálatba kezdett a kerámia falazóelemek hazai piacán. Rajtaütés-sorozata részeként a versenyhivatal szakemberei Győr-Moson-Sopron, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében, illetve a fővárosban lepték meg a kis- és nagykereskedelmi vállalkozásokat azért, hogy tájékozódjanak az építőipari válsághelyzetet okozó esetleges visszásságok felszámolásának segítésére.
Az ágazati vizsgálat fontos eleme, hogy a hatóság feltárja a teljes piacot, vagyis végig kísérhesse egy termék „életútját” a gyártótól a kereskedőn át egészen a fogyasztóig.
A vizsgálat külön kiterjed a közös beszerzési társulásokra és franchise rendszerekre. Ezek az építőanyag-kereskedőket tömörítő vállalkozások abból a célból jöttek létre, hogy együttes piaci erejük révén, közös beszerzésekkel nagyobb kedvezményeket és versenyképes árakat harcoljanak ki a gyártóktól.

A versenyhatóság a helyszíni kutatásokat követően – a gyorsított ágazati vizsgálat szűk határidején belül – a piac strukturális problémáinak feltárásával és elemzésével folytatja munkáját – közölte szerkesztőségünkkel a GVH sajtóirodája.