EU-pályázatok a hírmédia és az uniós nyilvánosság támogatására

Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé azzal a céllal, hogy ösztönözze az élénk és sokszínű nyilvánosságot, és segítse, hogy a polgárok megbízható információkhoz juthassanak hozzá Európai Unió-szerte.

A felhívások egyike azt fogja támogatni, hogy digitális platformokon uniós ügyekkel kapcsolatos többnyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak létrehozása és terjesztése. Kísérleti kezdeményezés lesz az ifjúsági médiahálózatoknak a támogatása, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak és kínálnak közösségimédia-formátumokban és közösségimédia-eseményeken. A médiaplatformokkal kapcsolatos előkészítő intézkedésre is sor kerül sor: műsorszolgáltatók és kiadók közreműködésével azt célozza, hogy a polgárok az eddiginél könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

A felhívásoknak köszönhetően összesen csaknem 12 millió euró uniós finanszírozást lehet megpályázni. A támogatást elnyerők mindegyike teljes szerkesztőségi függetlenséget élvez majd. A médiaszektor támogatását pályázatokról a felhívásokat áttekintő bizottsági weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődő médiaszakemberek, akik a tagállamokban működő „Kreatív Európa” tájékoztató irodákon keresztül is segítséget kaphatnak.

Az uniós ügyekkel kapcsolatos többnyelvű médiatartalmak létrehozására irányuló pályázati felhívás; Az uniós ügyekkel kapcsolatos tartalmakat közvetítő rádióállomások támogatását célzó pályázati felhívás; Az ifjúsági médiahálózatok támogatására irányuló pályázati felhívás; Az európai médiaplatformok létrehozását célzó pályázati felhívás; A médiaágazatot támogató pályázati felhívások áttekintése; Finanszírozási lehetőségek keresését segítő interaktív eszköz; A magyarországi „Kreatív Európa” tájékoztató i