Fölszámolandó a korrupt orbáni rendszer

„Cinikus hatalmi gépezetnek” nevezte Karácsony Gergely az Orbán-kormányt a Die Zeitnek adott interjújában. A jónevű német magazin online kiadása a bevezetőben azt írja Budapest főpolgármesteréről, hogy a zöldpárti politikus, aki az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként kíván fellépni Orbán Viktorral szemben, közvélemény-kutatási felmérések szerint az egyik legkedveltebb ellenzékinek számít Magyarországon. 

A Die Zeit emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor a múlt 11 évben egyre inkább autoriter állammá változtatta Magyarországot. A lap szerint a 46 éves Karácsonynak jó esélye van arra, hogy az előválasztás nyomán ő lehessen a kormányfő kihívója.

Az interjúban a motivációit firtató kérdésre azt válaszolta: 2010 előtt a zöldpárti célok megvalósítását tartotta szem előtt, és nem számolt azzal, hogy a Fidesz eddig elmegy a demokrácia lebontásában. Most erkölcsi kötelességének érzi, hogy megküzdjön ezzel a rendszerrel. Főpolgármesterként azt éli át, hogy csaknem lehetetlenné teszik a munkáját. Az utolsó csepp, amitől számára túlcsordult a pohár, az volt, amikor a kormány a járvány közepette fel akarta számolni a hajléktalan-kórházat. Akkor döntötte el, mindent megtesz azért, hogy ezt a kormányt megbuktassa.

A riporter a beszélgetésben felvetette, hogy a vidék konzervatívabb, mint Budapest, mire Karácsony kifejtette: helyteleníti, ha a politikusok a társadalmat városiakra és vidékiekre akarják felosztani. Az emberek élete persze eltérő Budapesten és a vidéki területeken, de Magyarország meglehetősen kicsi ország, és ha a fővárosban nincs semmi változás, akkor a többi térség sem fejlődik. A vidéki mélyszegénység egyik okát az Orbán-rezsim korrupt jellegében látja. Mint megjegyezte, ő maga vidéki származású, nem mindig élt Budapesten. A főpolgármesteri kampány alatt a Fidesz azzal támadta, hogy mivel nem tősgyökeres budapesti, nem értheti a fővárost. Most viszont azért támadják, mert Budapesten lakik, és így állítólag nem tudja megérteni a vidéket.

A kérdésre, hogy választási győzelme esetén mik lennének a prioritásai, elsőként azt emelte ki, hogy Magyarországot meg kell őrizni az európai normák szerinti jogállamnak, ezért vissza kell fordítani a demokrácia lebontását, és Magyarországot újra közelebb kell hozni az EU többi részéhez. Emellett politikai fordulatra van szükség a jövedelemkülönbségek csökkentésére, mert a jövedelmi olló a szegények és a gazdagok között nagyon szétnyílt. A harmadik gond az, hogy az ország érzelmi alapon erősen megosztott. Hihetetlenül sok a gyűlölködés, a kormány állandóan polarizálja és egymás ellen ugrasztja az embereket. „Békésebbé szeretném tenni az országot” – mondta Karácsony Gergely.

Kifejtette, hogy a kormány állandóan mesterséges vitákat gerjeszt, hogy elterelje a figyelmet a kellemetlen kérdésekről. Erre példa most az LMBT-emberek elleni kampány. „A magyar társadalom a felmérések tanúsága szerint egyre elfogadóbb a szexuális kisebbségek irányában. Az Orbán-kormány azonban cinikus hatalmi gépezet. Olyan ellenségképet alkot, amilyen eddig egyáltalán nem is létezett. Előzőleg ugyanezt művelte a hajléktalanokkal, még előtte Soros Györggyel, azt megelőzően pedig a bevándorlókkal, illetve az Európai Unióval.

Eközben – folytatta Karácsony – világméretű válság közepén vagyunk, Magyarországon több mint 30 ezer ember halt meg a koronavírus-járványban. Ehhez jön a növekvő kínai befolyás, a Pegasus lehallgatási botrány, a konfliktus az Európai Unióval, valamint a korrupciós ügyek sora. Orbán el akarja terelni a figyelmet, hangulatot kelt a társadalmi kisebbségek ellen, és álvitákat szít. „Az a feladatunk, hogy ne csupán megvédjük a megtámadott csoportokat, hanem hogy a politikai vitákat visszatérítsük a valóban releváns témákra.”

Példaként említette a főpolgármester, hogy Magyarországon a gyermekek nagy része él szegénységben, sokan hátrányokat szenvednek el az oktatási rendszerben, vagy családon belüli erőszak áldozatai. Ez fontosabb probléma, mint a kormány által erőltetett identitásviták.

A Die Zeit munkatársa kitért arra, hogy az ellenzéki szövetségben ott van a Jobbik is, és megkérdezte Karácsonyt, hogy ezzel a párttal is együtt kíván-e működni. A főpolgármester válasza: az ellenzék sokféle pártból áll, ám megtanulták, hogy kooperálniuk kell. „Én magam is sok kérdésben eltérő véleményen vagyok, mint a Jobbik vagy más pártok, de a budapesti önkormányzatban jól együtt tudunk működni, ezért egyáltalán nem látom kilátástalannak a helyzetet”. Karácsony értékelése szerint a Jobbik szélsőjobboldali pártként indult ugyan, időközben azonban jobbközép párttá vált. „Ez megmutatkozik abban is, hogy csatlakozni akar az Európai Néppárthoz.” Szerinte néha adódhatnak vitáik, de mély szakadék nincs köztük törvényhozási kérdésekben.

Karácsony a német magazin kérdésére megerősítette, hogy ez vonatkozik a menekültügyre, illetve bevándorláspolitikára is: a hat ellenzéki párt egyetért abban, hogy a magyar kormánynak a menedékkérőkkel szemben tanúsított embertelen bánásmódja elfogadhatatlan, még akkor is, ha nem támogatják a gazdasági bevándorlást.

Karácsony Gergely szerint morális kötelesség az ellenzéki program részévé tenni a menedékkérők jogait, ugyanakkor ezt nem kívánják választási plakátokon hirdetni, mert ezzel nem lehet választást nyerni. A választási kampány hangsúlyát Orbán korrupciójának és a szegénységnek a felszámolására kívánják helyezni. 

A szexuális kisebbségek ügyét illetően Karácsony azt mondta a Die Zeitnek: az összes szövetséges ellenzéki párt, valamint a társadalom nagy része támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét, ugyanakkor a szexuális kisebbségek helyzete nem csak a törvényalkotástól függ, hanem az őket körülvevő társadalmi klímától is.