Lejárt a próbaidő: egyelőre garázsban pihennek a bécsi önvezető buszok

A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien és partnerei éppen két évvel ezelőtt állítottak forgalomba két önvezető elektromos buszt Seestadt Aspern kerületben, hogy valós körülmények között teszteljék a technológiát. A kísérleti időszak ma ért véget, és egyelőre nem folytatják. (Önvezető busz Seestadt Aspernben © Wiener Linien / Robert Peres)

„A kísérlet rávilágított arra, hogy a személyszállításban még nagyon hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy autonóm járműveket tudjunk alkalmazni” – vonta le a következtetést a Wiener Linien ügyvezetője, Günter Steinbauer. „Mindenesetre a Wiener Linienből, az Austrian Institute of Technologyból, a Közlekedésbiztonsági Kuratóriumból, a TÜV Austriából, a Siemens Mobilityből és a Navya járműgyártóból álló konzorcium nagyon hasznos adatokhoz jutott a további fejlesztésekhez” – tette hozzá.

A kísérlet két éve alatt a két önvezető elektromos busz több mint 12 ezer kilométert tett meg óránként 20 km-es csúcssebességgel és maximum 11 utassal a fedélzetén. Több mint nyolcezer utas egyébként Ausztria különböző részeiből, illetve a környező országokból érkezett, hogy kipróbálhassa az önvezető járműveket.

A Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben menetrend szerint közlekedett járművek leginkább jó időben működtek kifogástalanul, ám az időjárás könnyen kifogott rajtuk – télen és nyáron egyaránt. Erős szélnél, enyhe havazásnál, kiadós esőzésnél és ködben gyakran kellett beavatkoznia a fedélzeten utazó kezelőnek, és kézi vezérléssel tovább irányítania a járművet.

Éppen ezért, a kísérlet lejártával a két kis Navya busz a Wiener Linien leopoldaui garázsában marad és ott várja, hogy a gyártó visszavigye őket Franciaországba. A Wiener Linien azonban továbbra is szemmel tartja a piacot és amint kedvező előrelépés történik a technológiában, újabb önvezető járművek után néz.