Katamaránnal Bécs és Pozsony között

Az Egyesült Királysághoz tartozó Wight-szigeten készült az a pompás katamarán, amely március végétől közlekedik majd Bécs és Pozsony között. A Twin City Lineren 250 utasnak van hely, a két város közti távot 75 perc alatt teszi meg. Nyitó képünkön az új Twin City Liner a bécsi Wien Freudenau kikötőben © PID / David Bohmann

Az osztrák és a szlovák fővárost 2006 óta köti össze menetrend szerinti hajójárat, eddig összesen 1,7 millióan utaztak a Twin City Liner katamaránon. Tavaly 145 ezren tették meg a Bécs–Pozsony közti távot a Dunán. Az új hajózási idényben, március 29-től pedig még kényelmesebben utazhatnak.

Akkortól áll ugyanis szolgálatba az a vadonatúj gyorskatamarán, amely az Egyesült Királysághoz tartozó Wight-szigeti, cowes-i hajógyárban készült az ausztrál Incat Crowther tervei alapján. A 250 utas szállítására alkalmas hajó hétmillió euróba került és 2017 októberében kezdték el építeni. A rendkívül áramvonalas felépítésű járműhöz 25 tonna alumíniumot és 60 négyzetméternyi ablaküveget használtak fel.

Az új Twin City Liner 2019. január 11-én indult útnak Bécsbe, miközben 270 tengeri mérföldet tett meg, 63-szor zsilipelt és 1600 kilométeren át hajózott holland, német és osztrák folyókon, hogy tizenöt nappal később kiköthessen a bécsi Wien Freudenau kikötőben.

A szezon kezdetéig hátralévő időben számos próbaút vár a hajóra, amelyen nemcsak tesztelik a katamaránt, de a személyzete is tökéletesen megszokhatja. Ezenkívül befejezik a villanyszerelési munkákat, bekötik az utasok számára a wifit és beépítik a büfé technikáját.

A hajó – évszaktól függően – naponta egyszer vagy többször közlekedik; Bécsből a Schwedenplatznál található Schiffstation City hajóállomásról indul.