Suhanj, ha szabad! – Pozsony gyorsít

Az észak-szlovákiai D1-es autópálya poprádi szakaszán hamarosan kipróbálják a 140 km/ó-s sebességet. Északi szomszédunknál jelenleg 130 km/ó a sztrádákon a megengedett maximum.

Mint arról a szerkesztőségünkhöz eljuttatott magyar nyelvű pozsonyi sajtóközlemény tájékoztat, októberben a D1-es autópálya Poprád/kelet–Beharovce szakaszán 140 km/ó lesz a legnagyobb megengedett sebesség. A szlovák közlekedési és építésügyi minisztérium alapvetően a gépjármű-vezetők viselkedését teszteli, a próba üzemmód eredményei alapján kívánja eldönteni, hogy bevezetik-e a magasabb megengedett sebességet ezen a szakaszon.

„Megígértem, hogy kipróbáljuk, lehet-e növelni a maximális megengedett sebességet az autópályák biztonságilag kielégítő szakaszain. A D1-es autópálya Poprád melletti 38 km hosszú útszakasza az összes építési, műszaki és biztonsági feltételnek megfelel, ami a magasabb megengedett sebesség bevezetéséhez szükséges. Most már a gépkocsi-vezetők viselkedésén múlik majd, hogy hosszú távon be lehet-e vezetni a 140 kilométeres óránkénti sebességet ezen a szakaszon és ha igen, mikortól” – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

Poprád mellett a sztrádán a Szlovák Nemzeti Autópálya-társaság hamarosan kihelyezi az új közlekedési táblákat, így október 1-jére a szakasz készen áll a rajta közlekedő járművek sebességének növelésére.

A következő helyszín, ahol a jövőben szóba jöhet a magasabb sebesség tesztelése: a D1-es autópálya Nagyszombat és Trencsén között. (Bár ezt a szakaszt a forgalma miatt a közlekedésrendészet jelenleg nem javasolta). Felvetődött az Eperjes és Kassa közötti sztrádán is a sebesség növelésének engedélyezése, jóllehet a Budamér–Bidovce szakaszhoz kapcsolódó építkezési munkák még folynak.

Azt, hogy a kiválasztott autópálya-szakaszokon a jövőben lehetséges lesz-e óránként 140 km-rel suhanni, csak a gépjármű-vezetők viselkedésének vizsgálata és a rendőrséggel folytatott szakmai vita alapján lehet majd eldönteni – húzza alá a pozsonyi sajtóközlemény.