Nem túl bonyolult: egyszerűen nagyszerű

Tapasztaljuk meg, hogyan tehető teljesebbé az élet kevesebbel. Az egyszerűség lehet kulcs a boldogsághoz – állítja az a nemzetközi írányzat, amelyet a SimplyCity Fesztivál kíván bemutatni Budapesten, a The Studios-ban október 4–5-én.

A tavalyi sikeres fesztivál tapasztalataira támaszkodva 2019-ben is a népszerű nemzetközi irányzat hazai népszerűsítését tűzték ki célul a SimpliCity Fesztiválon. A fő téma az önkéntes egyszerűség (voluntary simplicity), avagy a minimalista életmód. Itthon is egyre jobban terjed a minimalizmus, melynek sok ezer követője vallja: a „kevesebb több”. Az ilyen életmód lényege, hogy önként vállalt, az egyszerűségen, az ökotudatosságon és az emberi odafigyelésen alapszik. 

A fesztivál szervezői hisznek benne, hogy a minimalista életmód által visszanyert egészség, szabadság és idő harmóniát teremt egyéni, társadalmi és gazdasági szinten is. Szeretnék, hogy egyre több boldogabb, kiegyensúlyozottabb, ökotudatosabb ember éljen Magyarországon, ami lehetővé teszi, hogy se magunkat, se más élőlényeket, se a természetet ne zsákmányoljuk ki.

Az idén a fesztivál központi témája a digitális minimalizmus, vagyis online jelenlétünk hatása énképünkre, kapcsolatainkra, közösségeinkre. Hiszen csak akkor tudunk jó döntéseket hozni az online és offline térben egyaránt, ha ismerjük a mozgatórugóinkat, tudjuk, hogy mi az, ami valóban fontos számunkra, mi tölt fel, mennyi az elég. A fesztivál résztvevői izgalmas foglalkozásokon vehetnek részt, érdekes előadásokat hallgathatnak. A fesztivál meghívott előadói olyan gondolkodók, szakemberek, bloggerek, akik nemcsak beszélnek róla, hanem hétköznapjaik része a tudatos és egyszerű életmód. Több, mint 30 előadás és műhelybeszélgetés segít, hogy feltérképezhessük, mi az, ami valóban fontos számunkra az életünkben.

A kortárs művészet, az alkotás, a zene, a játék, az evés-ivás sem maradhat ki egy felszabadító, örömteli életmódfesztivál kínálatából, amelyek szintén az egyszerűsítést segítik.

Ezért lesz: slam poetry (adja elő a saját művét!), utcai társasjáték, egyszerűsítő ökopiactér, slow food (komótos étkezés), improvizációs színház, divat- és stílustanácsadás, koncert.

A minimalista életmódfesztivál október első hétvégéjén várja az érdeklődőket. Aki szeretné egyszerűsíteni az életét, a tavalyihoz hasonló fenntartható és közösségi szellemben, egy olyan helyen, ahol nemcsak beszélnek az egyszerű életmódról, hanem az a fesztivál, a szervezés élő része. Aki elmegy a budapesti The Studios-ba (Budapest, VI., Vörösmarty utca 38.) egyszerűen megtapasztalhatja.